Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Aflatoxiny v krmivech a syrovém mléce do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Aflatoxiny v krmivech a syrovém mléce

Vydáno: 22.6.2012
Tisk článku
Autor: Markéta Houdková
Výzkum prováděný v Tunisku zjistil nadlimitní obsah aflatoxinů v krmivech a syrovém mléce, což svědčí o nedostatečné hygienické kontrole.

Aflatoxiny jsou původci poškození jater nebo extrahepatální karcinogeneze. Mnoho výzkumů uvádí souvislost mezi AF M1 v mléce a AF B1 v krmivech, neboť s krmivy zkonzumované toxiny AF B1 jsou metabolicky přeměněny a vyloučeny jako AF M1 v moči a v mléce. Následně může být AF M1 přenesen i do mléčných výrobků určených k lidské konzumaci. AF M1 je rezistentní vůči tepelné inaktivaci, pasterizaci i sterilizaci. Výroba jogurtů, sýrů, smetany nebo másla tedy nevede k jejich odstranění.
Zdroje, které ovlivňují množství AF M1 v mléce jsou zmíněná krmiva, ale také ekologické a ekonomické faktory na farmě a management farmy.

Výzkum prováděný v Tunisku odhalil aflatoxiny kontaminující různé zemědělské komodity jako pistáciové ořechy, obiloviny a krmiva. Zatím je k dispozici pouze malé množství studií na mykotoxiny vyskytující se v krmivech a syrovém mléce, pocházejících ze zemědělského regionu Beja v severozápadním Tunisku. Proto bylo v letech 2008–2010 nasbíráno z místních farem a obchodů 226 vzorků, které skýtaly 112 vzorků syrového kravského mléka, 56 vzorků krve krav v laktaci a 58 vzorků krmiva určeného dojnicím. Plazma a krmivo byly analyzovány pro aflatoxin B1 (AF B1) a v mléce byl stanovován aflatoxin M1 (AF M1).

Výsledky odhalily přítomnost AF B1 v 84,4 % vzorků krmiv (průměrně 18,7 µg/kg) a v 39,2 % vyšetřovaných vzorků plazmy (průměrně 7,1 µg/l). Naměřené úrovně kontaminace jsou vyšší než limit pro mléčné výrobky v Tunisku a EU. Horní hranice v Tunisku je 20 µg/kg a v EU 5 µg/kg. AF M1 byl nalezen v 60,7 % vzorků mléka (průměrně 13,6 µg/l). Horní limit kontaminace v EU je však 0,05 µg/l.   

Tímto výzkumem se dopělo k závěru, že by měla být na národní úrovni přijata důraznější opatření pro hygienické kontroly, aby se zabránilo kontaminaci plísněmi.   


Natural occurrence of aflatoxins (B1 and M1) in feed, plasma and raw milk of lactating dairy cows in Beja, Tunisia, using ELISA
Food Additives and Contaminants: Part B, 2012, 5, č. 1, s. 11-15

Objednávka kopie článku

Související informace:

A-Z slovník: Aflatoxiny
                   Mykotoxiny
                   Plísně

Limity pro aflatoxiny v EU zvýšeny v souladu s CA

Mykotoxiny



Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021