Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek 174 nových aromatizujících látek GRAS do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

174 nových aromatizujících látek GRAS

Vydáno: 5.9.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Panel expertů FEMA publikoval 23. vydání aromatizujícíh látek obecně považovaných za nezávadné (GRAS).
Panel expertů Asociace výrobců aromat a extraktů (Flavor and Extract Manufacturers Association, FEMA) v USA po dobu více než čtyřiceti let zajišťuje vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek. Látky, které panel expertů FEMA považuje za podmínek jejich použití obecně za bezpečné (Generally Recognized As Safe”, GRAS) se nepovažují za potravinářská aditiva a před jejich uvedením na trh v USA není zapotřebí pro tyto látky získat souhlas Úřadu pro potraviny a léky (US FDA).
Panel expertů FEMA tvoří odborníci z různých vědních disciplín, např. z toxikologie, patologie, biochemie, organické chemie, farmakologie. Jednotliví členové pracují v panelu po dobu dvou až více než 25 let, v průměru 11 let. Panel pravidelně publikuje svá rozhodnutí o látkách GRAS v recenzované literatuře.
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA) inicioval v roce 1996 program systematického vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek. Ve shodě s panelem expertů FEMA došel JECFA k závěru, že více než 1 700 aromatizujících látek GRAS nepředstavuje za současných podmínek jejich použití riziko pro zdraví. Podobný program začal v EU v roce 2001. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) došel u látek strukturálně podobných těm, které vyhodnocoval JECFA, k podobným závěrům.
Panel expertů FEMA hraje klíčovou úlohu ve vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek a to ve světovém měřítku. Počátkem roku 2005 se JFFMA (Japanese Flavor and Fragrance Materials Association) spojila s IOFI (International Organization of Flavor Industries) a FEMA s cílem vyhodnotit z hlediska GRAS více než 300 látek původně používaných k aromatizaci pouze v Japonsku a v jiných asijských zemích.
Institut potravinářských technologů v USA publikoval prostřednictvím svého časopisu Food Technology 23. vydání aromatizujících látek označovaných GRAS. Pro 174 nových aromat uvádí panel expertů FEMA údaje o použitelných množstvích těchto látek v různých kategoriích výrobků. 23. vydání GRAS aromatizujících látek je k dispozici v příloze.
 
Příloha: GRAS flavoring substances 23 (pdf, 724 kB)
 
Food Technology 61, 2007, č. 8, s. 22–48
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021