Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Zjistit původ potraviny je nejsnazší u masa a vajec do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Zjistit původ potraviny je nejsnazší u masa a vajec

Vydáno: 2.6.2017
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 2. 6. 2017.

Čeští spotřebitelé se stále více zajímají o původ potravin a preferují české výrobky. Poznat, která potravina je opravdu česká, není však vždy snadné. U potravin živočišného původu, jako jsou třeba masné a mléčné výrobky, je to o něco jednodušší. Nejpodrobněji je o původu potraviny spotřebitel v současné době informován u masa a vajec.

Na obalu každé balené potraviny se lze dočíst název a adresu provozovatele potravinářského podniku, avšak to nemusí být vždy rovněž výrobce dané potraviny. Podle platné legislativy se jedná o jméno a adresu provozovatele, který je zodpovědný za to, jak je potravina označena. Pokud se chce spotřebitel dozvědět, kdo potravinu skutečně vyrobil, tak musí na výrobku zabaleném přímo výrobcem hledat tak zvanou identifikační značku.

Identifikační značka je vlastně malý ovál, uvnitř kterého je uvedena zkratka země, ve které je uveden výrobce s přiděleným číslem a zkratka slov „Evropské společenství“, tedy „ES“.

Identifikační značka může mít následující podoby:

Písmena ´CZ´ v tomto případě znamenají, že výrobce je na území ČR a pod dozorem Státní veterinární správy. Podle čísla lze potom na stránkách Státní veterinární správy dohledat detaily ke konkrétnímu výrobci: https://www.svscr.cz/public/app/subjekty/web_all.php

Nejpodrobnější informace o původu potraviny, tedy nejen údaje o původu jejího výrobce, ale také samotné suroviny získá spotřebitel u masa; konkrétně masa hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího. „Na obale takového masa musí být uvedena jasná a srozumitelná informace o zemi, kde bylo zvíře, z něhož maso pochází, chováno a o zemi, kde bylo poraženo. V případě, že je maso prodáváno nebalené, musí být tyto informace v těsné blízkosti nabízeného masa,“ vysvětlil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Velmi snadno se původ pozná také u vajíček. „Na skořápce každého vajíčka lze totiž najít tzv. kód producenta, který se skládá mimo jiné i ze zkratky země, kde byla chována nosnice, která vejce snesla,“ uvedl Semerád.  „Podrobné vysvětlení významu kódu producenta je uvedeno na každé krabičce vajec,“ dodal.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS