Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Za první čtyři měsíce udělili hygienici v Praze stravovacím zařízením pokuty za bezmála 800 tisíc korun do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Za první čtyři měsíce udělili hygienici v Praze stravovacím zařízením pokuty za bezmála 800 tisíc korun

Vydáno: 24.5.2018
Tisk článku
Autor: HSHMP
Tisková zpráva HSHMP ze dne 24. 5. 2018.
822. Tolik stravovacích zařízení za první čtyři měsíce letošního roku navštívili a překontrolovali pražští hygienici a v období od ledna do konce dubna v nich vykonali celkem 869 kontrol. Kontroly pražských hygieniků se uskutečnily zejména v restauracích, provozovnách závodního stravování a kavárnách. Za zjištěné nedostatky jsme od začátku roku udělili celkem 126 finančních sankcí v celkové výši 792 tisíc korun,“ upřesňuje šéf Hygienické stanice hlavního města Prahy Jan Jarolímek a dodává, že za méně závažné nedostatky dostali provozovatelé 35 napomenutí.  
„Důležitou součástí státního zdravotního dozoru, který na území hlavního města realizujeme, je rovněž odběr vzorků pokrmů a také surovin k jejich výrobě k následným laboratorním analýzám. Ty ověřují zejména mikrobiální, chemickou a senzorickou nezávadnost,“ popisuje Jarolímek s tím, že od začátku roku bylo odebráno 39 vzorků, z nichž prozatím žádný nebyl vyhodnocen jako nevyhovující.  
Mezi nejčastější nedostatky, které pražští hygienici zjišťují, patří pochybení v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků a to ve 20 % případů. Obecné požadavky na potravinářské prostory nebyly splněny ve 13 % provozoven. Stav, konstrukce a instalace zařízení ve styku s potravinami nevyhověly platným legislativním požadavkům v 11 % kontrolovaných případů. V 8 % z celkového počtu kontrol se objevila nedostatečná provozní hygiena. V 9 % pak nebyly dodrženy postupy založené na zásadách HACCP – preventivním systému stanovení kritických kontrolních bodů, který je nástrojem zajištění a řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin během všech činností, které souvisejí s přípravou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem finálnímu zákazníkovi, tedy spotřebiteli.  
Ve sledovaném kontrolovaném období pražští hygienici nemuseli přistoupit k okamžitému uzavření žádné z kontrolovaných provozoven.
 
V Praze dne 24. 5. 2018 
RNDr. Jan Jarolímek, Ph.D., MBA
ředitel

  

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
HACCP