Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravin do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravin

Vydáno: 27.4.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Tisková zpráva EFSA ze dne 26. dubna 2018

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zpřístupnil novou verzi Ucelené databáze dat o spotřebě potravin v EU (Comprehensive European Food Consumption Database), která poprvé zahrnuje také data posbíraná v rámci projektu EU Menu. Aktualizovaná databáze obsahuje nejnovější data posbíraná v členských státech, zahrnující více skupin populace a nové kategorie potravin, jako jsou např. energetické nápoje.

Cílem projektu EU Menu, který zahrnuje všechny věkové skupiny od tří měsíců do 74 let, je posílit sběru dat v členských státech, pokud jde o jejich kvalitu, úroveň detailu a harmonizaci sběru. V rámci projektu EU Menu poskytl EFSA od roku 2011 finanční a metodickou pomoc v oblasti sběru 21 zemím EU.

Všechna data obsažená v databázi jsou nyní klasifikovaná podle FoodEx2, klasifikačního systému který poskytuje detailnější a přesnější popis potravin a nápojů konzumovaných v EU, než jeho první verze.

Sofia Ioannidou, manažerka projektu EU Menu, k tomu říká: „Zpřístupnit harmonizovaná a detailní data o spotřebě potravin v EU byl jeden z dlouhodobých cílů EFSA. Dnes se stal realitou díky tvrdé práci členských států“.

Projekt EU Menu

EU Menu je výsledkem vývojového procesu započatého Vědeckým výborem EFSA již v roce 2005. V roce 2008 začal EFSA sbírat data o spotřebě potravin u dospělých na úrovni jednotlivých zemí Evropy pro jejich začlenění do své „Concise Database“. Následně byla vytvořena Ucelená databáze dat o spotřebě potravin v EU, která poskytuje extenzivnější a detailnější informace o většině zemí EU.

Zdroj: EFSA