Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Využití elektrolyzované vody k inaktivaci a eliminaci E. coli O157:H7 do kategorie

Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Systém zajištění bezpečnosti potravin > Systém zajištění bezpečnosti potravin
Aktuality > Aktuality

Využití elektrolyzované vody k inaktivaci a eliminaci E. coli O157:H7

Vydáno: 15.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. D. Nehasilová
Mytí a chlazení ledového salátu a rajčat tekoucí SKEV podle americké studie signifikantně redukuje populaci E. coli O157:H7, proto by tato metoda mohla přispět k posílení bezpečnosti potravin.
Cílem studie amerických vědců z University of Georgia (Dept. Of Food and Technology) bylo prověřit baktericidní účinky slabě kyselé elektrolyzované vody (SKEV, vyrobená pomocí elektrolýzy 3,0% HCL v elektrolytické buňce bez membránové separace, pH = 6,5, obsahuje 95 % kyseliny chlorné HOCl a 5 % chlorného iontu OCl-) při simulované kuchyňské úpravě salátu a rajčat v porovnání s komerčně využívanou kyselou elektrolyzovanou vodou (KEV - získává se elektrolýzou 0,1% roztoku NACl v generátoru). Celé salátové listy a rajčata byly inokulovány 100 μl směsi 5 kmenů E. coli O157:H7. Omývání salátu SKEV po dobu 15 s dokázalo sice zredukovat patogeny o 1,5 až 1,6 log KTJ/list, ale nedokázalo úplně neinaktivovat patogeny v mycím roztoku. Prodloužení doby omývání na 30 s zvýšilo redukci sledovaných patogenů o 1,7 až 2,3 log KTJ/list. Sekvenční mytí v SKEV po dobu 15 s a následnému chlazení v SKEV po dobu 15 min zvýšilo redukci o 2,0 až 2,4 log KTJ/list a po ukončení procesu nebyla v chladícím roztoku detekována přítomnost žádných živých buněk. Omývání rajčat SKEV po dobu 8 s snížilo množství zárodků O157:H7 o 5,4 až 6,3 log KTJ/1 kus. Při prodloužení procesu na 15 s se účinnost metody zvýšila o 6,6 až 7,6 log KTJ/1 kus. Výsledky naznačily, že aplikace SKEV k mytí a chlazení ledového salátu a rajčat může minimalizovat křížovou kontaminaci a redukovat riziko E. coli O157:H7 ve veřejném stravování. V předchozí studii američtí vědci prokázali účinnost KEV při omývání zeleniny v porovnání s vodou z kohoutku.  
 
SKEV je pro inaktivaci baktérií na povrchu ledového salátu nebo rajčat srovnatelně nebo dokonce o něco více účinná než KEV. Navíc SKEV předčí KEV svojí stabilitou, absencí chlorového zápachu a nižší korozivností. Proto má SKEV výrazný potenciál uplatnit se při omývání a chlazení zeleniny a tím dále posílit bezpečnost potravin.
 
Efficacy of Slightly Acidic Electrolyzed Water in Killing or Reducing Escherichia coli O157:H7 on Iceberg Lettuce and Tomatoes under Simulated Food Service Operation Condition 
Journal of Food Science, 76, 2011, č. 6, s. M361-M366
Objednávka kopie článku
 
Další informace:
"Elektrolyzovaná voda“ k dekontaminaci potravin
Applications and Uses of Electrolyzed Water in the Food Industry
Learn about “structured” water
Deadly For Bacteria, Great For Consumers
Strongly acidic DENKAISUI electrolyzed water
Využití směsných oxidantů chloru v potravinářském průmyslu pomáhá v boji proti bakterii Listeria