Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Vyšší výnosy kukuřice díky rýži do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Vyšší výnosy kukuřice díky rýži

Vydáno: 27.2.2018
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 2. 2018.

Výzkumníci z anglického institutu Rothamsted Research objevili, že se díky rýži dá zvýšit produktivita kukuřice. S pomocí genové technologie vnesli do rostlin kukuřice gen z rýže, který reguluje akumulaci sacharózy v zrnech, což zároveň vede ke zvýšení počtu zrn na rostlinu. Tato slibná technologie by mohla být využita i u jiných zemědělských plodin jako například pšenice nebo rýže.

Zdroj: Rothamsted Research

Rýžový gen (na obrázku modře vykreslen) ovlivňuje funkci signální molekuly trehalóza-6-fosfát (T6F), která v kukuřici reguluje hospodaření se sacharózou. Geneticky modifikovaná (GM) kukuřice má sníženou úroveň T6F ve floému, což umožňuje zvýšený pohyb sacharózy pro tvorbu zrn, a šťastnou náhodou též zvyšuje míru fotosyntézy, a tím i produkci sacharózy potřebnou pro více zrn. Tato GM technologie zároveň udržuje zvýšenou produktivitu rostlin i v suchých oblastech.

Funkčnost nové technologie byla ověřena nejen v laboratoři, ale též v tříletých polních pokusech.


Zdroj: https://www.rothamsted.ac.uk/news/sweet-way-greater-yields 


Zdroj článku: BIOTRIN