Bezpečnost potravin

Výsledky šetření epidemie salmonelózy v zemích EU

Vydáno: 31. 10. 2016
Autor: KM EFSA

Společná zpráva EFSA a ECDC o epidemii salmonelózy v zemích EU roce 2016

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) nyní vydaly společnou zprávu, která hodnotí epidemii onemocnění způsobených bakterií Salmonella enteritidis v několika zemích EU v letošním roce.

Sedm zemí oznámilo mezi 1. květnem a 12. říjnem 2016 celkem 112 potvrzených a 148 pravděpodobných případů onemocnění lidí způsobených bakterií Salmonella enteritidis. Tyto případy byly hlášeny v Belgii, Dánsku, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, Švédsku a Spojeném království. Dále několik případů s jedním úmrtím, které pravděpodobně souvisely s touto epidemií, ohlásilo Chorvatsko.

Genové sekvenování a provedená šetření prokázaly spojení mezi epidemií a balírnou vajec v Polsku. Vejce jsou podle dostupných důkazů nejpravděpodobnějším zdrojem infekce. Polské kompetentní autority a členské státy, do kterých byla podezřelá vejce dodána, pozastavily jejich další distribuci. Toto se týkalo také České republiky, Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu vejce od podezřelého dodavatele v minulém týdnu (více zde).

Více informací je možné zjistit na webu EFSA:
Multi-country outbreak of Salmonella Enteritidis phage type 8, MLVA type 2-9-7-3-2 and 2-9-6-3-2 infections

Celá zpráva je dostupná na webu Wiley Online Library.

Zdroj: EFSA