Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Vlastnosti olejů lisovaných zastudena z konopného, lněného a kanolového oleje do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Vlastnosti olejů lisovaných zastudena z konopného, lněného a kanolového oleje

Vydáno: 22.5.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Byl zjišťován obsah jednotlivých mastných kyselin a bioaktivních látek, parametry oxidační stability, vlhkost, obsah těkavých látek a nezmýdelnitelný podíl.

Oleje lisované zastudena jsou uznávány jako významná a zdravá složka výživy vzhledem k příznivému obsahu polynenasycených mastných kyselin (PUFA), především kyseliny alfa-linolenové (C 18:3; n-3) a linolové (C 18:2; n-2). Olej z konopného semene se vyznačuje vyváženým poměrem mezi kyselinou linolovou a linolenovou 2:1 až 3:1, lněný olej se vyznačuje podílem n-6: n-3 = 1:3, přičemž obsah n-3 je kolem 50 %, a kanolový olej obsahuje kolem 70 % kyseliny olejové a 10,3 % kyseliny linolové.

Kyselina linolenová má příznivý vliv na zdraví vzhledem k protizánětlivým, antihypertenzním, anti-vasokonstriktivním antitrombotickým a protirakovinným účinkům, a sice tím, že snižuje LDL-cholesterol a urychluje metabolismus a spalování tuků.

Oleje lisované zastudena obsahují další bioaktivní složky, které přispívají ke zdraví srdce, a proto jsou častým předmětem výzkumu. Tokoferoly jsou účinné antioxidanty, analogy vitaminu E a prostředky proti rakovině a kardiovaskulárním nemocem. Polyfenoly (fenoly a flavonoidy) působí terapeuticky: antimikrobiálně, antitromboticky, antialergicky, antiaterogenicky, antioxidačně, antikardiovaskulárně, protizánětlivě a vasodilatačně.

Nevýhodou olejů lisovaných zastudena je snadná oxidace tuků.

Předmětem výzkumu na univerzitě v Otago (Nový Zéland) bylo složení mastných kyselin abioaktivních složek ve třech výše uvedených druzích olejů odebraných z výrobních podniků (Oil Seed Extraction Ltd,Ashburton,; N Z Vegetable Oil Ltd, Cantebury).

Byl zjišťován: obsah jednotlivých mastných kyselin a bioaktivních látek, vlhkost, obsah těkavých látek, nezmýdelnitelný podíl, volné mastné kyseliny, peroxidové číslo, p-anisinidové číslo, konjugované dienové kyseliny, specifická extinkce při 23Q2 resp. 270 nm a číslo kyselosti.

Byl zjištěn velký rozdíl v obsahu bioaktivních složek jako tokoferol, beta-karoten, chlorofyl, fenoly a flavonoidy. Konopný olej má nejvyšší obsah gama-tokoferolu, chlorofylu, celkových fenolů a flavonoidů. S tím souvisejí velké rozdíly v barvě olejů: konopný olej je nazelenalý, ostatní dva jsou žluté. V souvislosti se složením mastných kyselin se liší bod tání a krystalizace; hodnoty u konopného oleje leží níže než u lněného oleje. U všech tří zkoumaných olejů byla zjištěna velmi nízká vlhkost, obsah těkavých látek, nezmýdelnitelný podíl. Oxidační stabilita byla pod limitem povoleným v předpisech.

 

J. Food Composition and Analysis, 390, 2013, č. 1, s. 26-31

Objednávka kopie článku




Související informace:

Lněný olej - zdroj n-3 PUFA
Lněné semínko a zdraví
Kombinace vysokého obsahu kyseliny olejové a omega-3
Lněný olej se zvýšeným obsahem kyseliny alfa-linolenové
Doporučení k výběru a konzumaci rostlinných olejů
Nastupuje další generace omega-9 olejů z řepky kanoly

Nová generace olejů Omega-9

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.