Bezpečnost potravin

Víte, že i maso a masné výrobky jsou zdrojem vitaminu D? I když ne velkým…

Vydáno: 15. 2. 2018
Autor: SZÚ, CZVP

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ k obsahu vitaminu D v mase a masných výrobcích.


Foto: Shutterstock

CZVP v rámci krátkých aktualit uveřejňovaných na webu SZÚ publikovalo již několik článků k potravinám, které patří k významnějším zdrojům vitaminu D v obvyklé české dietě. Poslední skupinou, o které ještě nebyla zmínka a která přispívá k celkovému dietárnímu přívodu vitaminu D ze 4 – 12 %, je maso a masné výrobky. Tyto potraviny jsou primárně konzumovány samozřejmě z úplně jiných důvodů, než jako výborný zdroj vitaminu D. Jeho obsah (suma D 2 +D 3 ) se u většiny sledovaných potravin v rámci analýz Monitoringu dietární expozice pohyboval do 0,6 µg/100 g potraviny, což není moc. Ale vzhledem k poměrně vysoké spotřebě masa (dle údajů ČSÚ bylo za rok 2016 na osobu zkonzumováno 80 kg masa v hodnotě na kosti, což představuje asi 100 g jak jedeno/den, a to je stále přibližně o 25% více než se dnes doporučuje), je i tato „masová“ skupina napříč českou populací (4-90 let) rozpoznatelným přispěvatelem k celkovému přívodu vitaminu D v dietě. Chcete-li se dovědět více, přečtěte si informace níže.  

Informace: vitD_maso.pdf vitD_maso.pdf (258,15 KB)

S.Bischofová a J.Ruprich
CZVP Brno 13.2.2018

Zdroj: SZÚ