Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Vedle zlatého prasátka...zlaté brambory do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Vedle zlatého prasátka...zlaté brambory

Vydáno: 19.12.2017
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin o tzv. "zlatých bramborách" se zvýšeným obsahem karotenoidů a xantofylů.

O letošních Vánocích se s nimi ještě nesetkáme, ale během pár let by se mohlo stát, že budou běžnou součástí štědrovečerních zvyků stejně jako zlaté prasátko. Po zlaté rýži a banánech totiž představili vědci světu další zbraň v boji proti deficienci vitamínu A, tzv. "zlaté brambory".

Tuto plodinu si výzkumníci nevybrali jen tak náhodou. Brambory jsou třetí nejrozšířenější potravinou na světě. V rozvinutých i rozvíjejících se zemích patří mezi základní složky potravin, které jsou snadno a finančně dostupné. Výhodou je vysoký podíl škrobu a vitamínu C. Na druhou stranu jim však chybí vyšší obsah vitamínu A a E, které jsou nezbytné pro eliminaci nemocí spojených s nedostatkem těchto vitamínů v rozvíjejících se zemích.

Foto: Ohio State UniverzityProto vědci ze Státní univerzity v Ohiu ve spolupráci s vědci z Italské národní agentury pro nové technologie vyvinuli tzv. zlaté brambory se zvýšeným obsahem karotenoidů a xantofylů. Také zkoumali využitelnost těchto živin z vařených běžných brambor a ze zlatých brambor v průběhu lidského zažívání. Výsledky ukazují, že konzumace 150 g zlatých brambor poskytuje dětem 42 % doporučené denní dávky vitamínu A a 34 % vitamínu E. Stejná porce by u žen v reprodukčním věku pokryla 15 % doporučené denní dávky vitamínu A a 17 % vitamínu E.

Zlaté brambory jsou tedy nadějným příslibem národních i mezinárodních programů cílených na prevenci nedostatku vitamínu A a E u dětí a rizikových skupin lidí v rozvíjejících se zemích světa.

A možná se jednou objeví i jako nedílná složka tradičního štědrovečerního bramborového salátu na našich stolech.
 

Zdroj:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0187102  http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=15967

 

Zdroj článku: Biotrin