Bezpečnost potravin

Vědecké stanovisko EFSA k bezpečnosti kofeinu

Vydáno: 29. 5. 2015
Autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu.

Evropská komise požádala Vědecký panel EFSA pro dietetické výrobky, výživu a alergie (Vědecký panel NDA), aby předložil vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu a vydal doporučení pro bezpečné množství příjmu kofeinu (zahrnující všechny dietní zdroje) všeobecně pro zdravou populaci, a také pro některé specifické skupiny obyvatelstva. Komise také požádala, aby se EFSA vyjádřil k možným interakcím mezi kofeinem a dalšími složkami energetických nápojů – alkoholem a p-synephrinem; a fyzickým cvičením.

Shrnutí z vědeckého stanoviska Panelu NDA EFSA:

Vědecký panel NDA EFSA stanovil jako bezpečný jednorázový příjem kofeinu až do množství 200 mg (okolo 3 mg/kg hmotnosti 70 kg dospělého), toto množství kofeinu není důvodem k obavám ze zdravotního rizika.
Je-li stejné množství kofeinu (až do 200 mg) konzumováno méně než dvě hodiny před intenzivním fyzickým cvičením, pak také není zdravotním rizikem. 

Pokud je kofein konzumován společně s energetickými nápoji – tak další složky energetických nápojů, v koncentracích obvyklých pro tyto nápoje (asi 300 – 320 mg/l kofeinu, 4000 mg/l taurinu a 2400 mg/l D-glukurono-γ-laktonu), a alkohol v množství asi do 0,65 g/kg tělesné hmotnosti – by neměly mít vliv na zdravotní bezpečnost jednorázového příjmu kofeinu v množství do 200 mg.  

– Obvyklá denní konzumace kofeinu v množství až do 400 mg není důvodem k obavám ze zdravotních rizik pro běžnou dospělou populaci, vyjma těhotných žen.

– Obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg u těhotných žen je ale zdravotním rizikem pro lidský zárodek.

– Jednorázová dávka kofeinu a obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg u kojících žen není zdravotním rizikem pro kojené děti.

– U dětí a dospívajících není dostatek informací pro odvození příjmu bezpečného množství kofeinu.

Vědecký panel NDA se domnívá, že bezpečný příjem kofeinu, stanovený pro běžnou dospělou populaci (3 mg/kg tělesné hmotnosti za den), může sloužit jako základ pro odvození bezpečných jednorázových dávek kofeinu a bezpečných denních dávek kofeinu pro uvedené specifické skupiny obyvatelstva.
  

Zdroj:  European Food Safety Authority (EFSA)

Informace k průměrnému obsahu kofeinu v nápojích:

U kávy je na 100 ml průměrně obsaženo 29–91 mg kofeinu v kávě instantní, 37–132 mg v kávě překapávané, 93–127 mg v kávě filtrované a 1–6 mg v kávě dekofeinované. Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku čaje je 6–16 mg u zeleného čaje, min. 12 mg u čaje oolong (částečně fermentovaný čaj) a 25–110 mg u čaje černého. V nealkoholických kolových nápojích se obsah kofeinu pohybuje v rozmezí od 50 do 250 mg na litr nápoje.
(Zdroj: slovník Bezpečnost potravin A-Z)

Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku (150 ml) kávy připravené z mleté zrnkové kávy je přibližně 85 mg, instantní kávy 60 mg a kávy bez kofeinu kolem 3 mg, v šálku čaje 30 mg, instantního čaje 20 mg a v šálku kakaa nebo horké čokolády je kolem 4 mg. Sklenice (200 ml) nealko nápoje obsahujícího kofein představuje 20-60 mg kofeinu.
Dospělé osoby v Evropě přijímají denně v průměru 200 mg (100-400 mg), především konzumací kávy a čaje, avšak rovněž nealko-nápojů včetně „energetických“. Příjem kofeinu je ovlivňován kulturními zvyky. V zemích severní Evropy je rozšířeno pití kávy, průměrný příjem kofeinu v Dánsku, Finsku, Norsku nebo Švédsku se pohybuje okolo 400 mg denně. Děti, mladá generace a osoby, které kávu nepijí, přijímají kofein převážně pitím čaje a nealkoholických nápojů.
(Zdroj: Evropská rada pro informace o potravinách EUFIC)