Bezpečnost potravin

Varování spotřebitelům: Salmonella v mletém vepřovém a hovězím mase z Polska

Vydáno: 10. 3. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 9. 3. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) informaci o zjištění závadné potraviny Mleté maso mix 100 %, hovězí – vepřové, v balení 500 g, s označením data použitelnosti do 05. 03. 2017, výrobce: Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., Oddzial w Mokrsku, Mokrsko 343, 98-345 Mokrsko, Polsko . Analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

Výrobek inspektoři odebrali v distribuci společnosti Lidl Česká republika v.o.s. Potravina byla označena údajem „spotřebujte do: 05. 03. 2017“ a proto se v tržní síti již nenachází. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali, ani nerozbalovali a případně vrátili do místa, kde jej zakoupili. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI