Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Úřad EFSA vydal stanovisko k problematice porážek březích hospodářských zvířat do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Úřad EFSA vydal stanovisko k problematice porážek březích hospodářských zvířat

Vydáno: 6.6.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Odborníci Vědeckého panelu pro zdraví a pohodu zvířat hodnotili problematiku porážek březích hospodářských zvířat v Evropě.



Experti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotili, že v EU byla v poslední třetině březosti poražena průměrně 3 % dojnic, 1,5 % hovězího dobytka, 0,5 % prasat, 0,8 % ovcí a 0,2 % koz. Důvody takovýchto porážek mohou být různé - od zemědělců, kteří nesledují březost zvířat, po faktory související se zdravím a pohodou (welfare) hospodářských zvířat až po důvody ekonomické.  

Vědecký panel EFSA pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW) nejprve hodnotil, zda a kdy plody různých druhů hospodářských zvířat cítí bolest. Vědci se shodli na tom, že v prvních dvou třetinách březosti plody bolest necítí, protože anatomické a nervové struktury odpovídající za bolest se vyvíjí až v poslední fázi březosti.  

Dále se experti snažili odhadnout, zda plody cítí bolest v poslední třetině březosti. Dospěli k závěru, že bolest pravděpodobně necítí, a to díky přítomnosti řady inhibičních mechanismů v těle plodů.   

K tomuto tématu jsou velmi omezené informace a vědecké stanovisko EFSA, které je založeno na odborném posouzení, nabízí lepší porozumění a informace, které mohou být využívány manažery rizik v celé EU. Tato práce úřadu EFSA má přispět ke zlepšení welfare hospodářských zvířat.  

Vědecké stanovisko bylo vypracováno na žádost Dánska, Německa, Nizozemska a Švédska. Ve stanovisku jsou navržena i praktická opatření pro snížení počtu poražených březích zvířat. 

Více se dozvíte ve shrnutí hlavních závěrů
 

Zdroj: EFSA