Bezpečnost potravin

Úřad EFSA potvrdil rizika spojená s obsahem derivátů hydroxyantracenu v potravinách

Vydáno: 1. 2. 2018
Autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil bezpečnost derivátů hydroxyantracenu přidávaných do potravin.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil bezpečnost derivátů hydroxyantracenu přidávaných do potravin. Na závěr hodnocení uvedl, že některé z těchto látek, patřících do skupiny rostlinných derivátů hydroxyantracenu, mohou poškozovat DNA a být příčinou rakoviny.  

Tato skupina látek se přirozeně nachází v rostlinách jako jsou různé druhy aloe nebo senna (Pozn. senna je tropická rostlina z čeledi Fabaceae – bobovité). Extrakty z těchto rostlin obsahující deriváty hydroxyantracenu se používají v doplňcích stravy pro jejich projímavé účinky. 

V roce 2013 úřad EFSA zjistil, že deriváty hydroxyantracenu v potravinách mohou zlepšit funkci střev, avšak nedoporučil jejich dlouhodobé užívání a konzumaci ve vysokých dávkách z důvodu potenciálních zdravotních rizik.

Následně Evropská komise požádala úřad EFSA o posouzení bezpečnosti těchto rostlinných složek, pokud jsou přidány do potravin, a dále o stanovení denního příjmu, který by neměl negativní účinky na lidské zdraví. 

Na základě dostupných údajů dospěl úřad EFSA k závěru, že některé deriváty hydroxyantracenu jsou genotoxické (mohou poškodit DNA). Z tohoto důvodu nebylo možné nastavit denní bezpečný příjem. Při testování na zvířatech bylo u některých z těchto látek prokázáno, že způsobují rakovinu střeva.

Závěry úřadu EFSA jsou v souladu s předchozími hodnoceními těchto rostlinných látek dalšími evropskými a mezinárodními organizacemi, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a nejnověji s hodnocením německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR).

 

Zdroj: EFSA