Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Úprava pravidel pro tvrzení "Rostlinné steroly snižují LDL-cholesterol" do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Úprava pravidel pro tvrzení "Rostlinné steroly snižují LDL-cholesterol"

Vydáno: 15.6.2012
Tisk článku
Autor: Markéta Houdková
Upravují se informace požadované na výrobku s přidanými fytosteroly, pokud se používá již schválené zdravotní tvrzení.

Na základě žádosti společnosti Unilever PLC a Unilever NV byl úřad EFSA (panel pro dietetické výrobky, výživu a alergie - NDA) požádán o vyjádření k opodstatněnosti žádosti na změnu podmínek použití tvrzení schváleného podle čl. 14 nařízení 1924/2006/ES a zveřejněného v nařízení 983/2009/ES změněném nařízením 376/2010/ES.  Poslední požadované informace pro spotřebitele zněly:"Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 1,52,4 g rostlinných sterolů denně. Odkaz na rozsah účinku lze uvádět pouze u potravin následujících kategorií:pomazánky ze žlutého tuku, mléčné výrobky, majonézy a salátové zálivky. Při odkazování na rozsah účinku se pro spotřebitele musí uvést celé rozpě7 až 10 %a doba dosažení účinku během 2 až 3 týdnů“.

Upravené podmínky měly znít: "1,5 - 3,0 g esteru rostlinného sterolu/stanolu denně snižuje hladinu LDL-cholesterolu o 7 až 12 % a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění". Žadatel navíc požadoval, aby bylo uvedeno, že požadovaného efektu se dosáhne za jeden až dva týdny.
Žadatel poskytl publikovaný systematický přehled a meta-analýzu vyhodnocující na základě porovnání zmiňovaný účinek rostlinných sterolů a stanolů u zdravých osob a osob s hypercholesterolemií, a dále ještě nepublikovanou meta-analýzu 27 randomizovaných kontrolovaných studií na lidech, při nichž byla použita dávka mezi 2,6 a 3,4 g na den.

Úřad EFSA na základě předložených materiálů rozhodl, že denní příjem 1,5 – 3,0 g rostlinného sterolu nebo stanolu v matrici, jak je schváleno v nařízení 376/2010/ES, má obdobný efekt jako estery sterolů/stanolů při denním příjmu kolem 3 g rostlinných sterolů/stanolů (snížení LDL-cholesterolu o 11,3 %) a že minimální doba trvání k dosažení maximálního účinku je dva až tři týdny.

EFSA: Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to 3 g/day plant sterols/stanols and lowering blood LDL-cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease


Související informace:
Aktualizované podmínky pro tvrzení o účincích fytosterolů a mastných kyselin
Nová pravidla pro tvrzení o snížení cholesterolu
A-Z slovník: Fytosteroly