Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům (II. část) do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv

Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům (II. část)

Vydáno: 27.5.2008
Tisk článku
Cereálie ve stravě a jejich zdravotní aspekty, akce a programy na podporu správné výživy, hlavní směry ve zpracování cereálií (celozrnné výrobky, hotové směsi a premixy, zmrazené a předpečené výrobky, extrudované výrobky, fortifikace cereálních výrobků).
Celá zrna cereálií jsou bohatá na řadu komponent, které jsou spojovány se snižováním rizika vzniku koronárních srdečních onemocnění, rakoviny, diabetu, chorob gastrointestinálního traktu, hypertenze, obezity a některých dalších chronických onemocnění. Jedná se zejména o látky jako jsou potravní vláknina, škrob, proteiny, antioxidanty, minerální látky, vitaminy, lignany či fenolové sloučeniny. Většina těchto protektivních složek se ale nachází v klíčku a otrubách,  jejichž obsah se při běžném mlýnském zpracování snižuje. Na základě četných epidemiologických studií a biologicky hodnověrných mechanismů bylo vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace potravin obsahujících celá zrna příznivě ovlivňuje zdraví člověka a to zejména pokud se týká redukování rizika kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny nebo regulace hladiny krevní glukosy. Přesný mechanismus tohoto ochranného působení je předmětem dalších výzkumů. Přísun celých zrn prostřednictvím denní stravy zdaleka nesplňuje současná doporučení konzumovat denně minimálně tři porce této složky. Ke zvýšení konzumace celozrnných potravin by měla napomoci zdravotní tvrzení o celých zrnech současně s rozšiřováním informací o pyramidě zdravé výživy doporučující minimálně šest porcí cereálních potravin denně, z čehož tři by měly být výrobky celozrnné. Důležitými zdroji živin pro děti i dospělé jsou rovněž fortifikované cereální výrobky, zejména chléb a snídaňové cereálie. Uplatňování extruzní technologie a zmrazování těst a pekařských výrobků při rozšiřování sortimentu celozrnných potravin, které se rychle a snadno připraví a mají přijatelné senzorické charakteristiky je další možností zvyšování spotřeby celozrnných výrobků. Úspěšné prosazování požadavku zvýšené konzumace celozrnných potravin bude vyžadovat spolupráci producentů, výzkumných institucí, vládních a neziskových organizací a v neposlední řadě i médií. Je třeba se dále zabývat výzkumem zdravotních účinků jednotlivých složek celého zrna, vyvíjet nové technologické postupy a metody zpracování zrna, které by zvýšily spotřebitelskou jakost celozrnných výrobků a přesvědčovat spotřebitele o pozitivních zdravotních účincích pravidelné konzumace celozrnných potravin.
Příloha:  Trendy ve zpracování cereálií (II. část)
První část najdete na této adrese:
Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům (I. část)