Bezpečnost potravin

SZPI zveřejňuje výroční zprávu za rok 2015

Vydáno: 22. 4. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 21. 4. 2016.

                           
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svých webových stránkách zveřejňuje zprávu o činnosti za rok 2015.

SZPI uskutečnila v loňském roce 43 483 kontrol v provozovnách potravinářských podniků, tedy o 20% více ve srovnání s předchozím rokem. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 21 710 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 15 051 vstupů do provozoven společného stravování, 8296 vstupů ve výrobě potravin a 3828 vstupů v ostatních provozech, mj. ve velkoskladech, celních skladech a v prvovýrobě. Kontrola provozoven společného stravování byla SZPI svěřena zákonem od 1. 1. 2015.

Nejvíce závadných potravin z hlediska původu inspekce v loňském roce zjistila u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, u kterých nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 32,2% kontrolovaných šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 20,6% kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly ve 14,9%. Celkem SZPI v roce 2015 zjistila 3 841 nevyhovujících šarží potravin.

Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patří čokolády a cukrovinky (71% nevyhovujících šarží z kontrolovaných, jedná se typicky o jakostní prohřešky), med (45%, typicky falšování cukernými sirupy, nedodržení jakostních parametrů), dehydratované výrobky (38%, jakost) a víno (36%, např. falšování původu a nepovolené doslazování). Mezi nejméně problematické komodity naopak patří přírodní sladidla (0%), obilniny (2%) a nerévová vína (4%).

Úřední kontrola v roce 2015 potvrdila tradičně vysokou úroveň českých výrobců a tuzemských potravin.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Příloha

Zdroj:  SZPI