Bezpečnost potravin

SZPI upozorňuje spotřebitele na mák s nadlimitním množstvím pesticidů

Vydáno: 2. 1. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 2. 1. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v distribuční síti společnosti Penny Market s.r.o. nevyhovující šarži máku „Dr. Rashid MÁK MLETÝ 100%“, který obsahoval rezidua pesticidu picoxystrobin.

Laboratorní analýza prokázala přítomnost picoxystrobinu v množství  0,084 miligramů na kilogram (mg/kg), což je osminásobek maximálního povoleného limitu. Uvedený mák nelze považovat za vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby jej nekonzumovali.

Potravina označená datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017 a šarží L228620 pochází od výrobce Alika a.s. z Čelčic na Prostějovsku. 

Kontrolované osobě inspekce nařídila, aby okamžité stáhla předmětnou šarži máku ze všech svých provozoven a zahájí s ní správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI