Bezpečnost potravin

SZPI prokázala u dalších bubble tea „bez chemických barviv“ přítomnost barviva tartrazin a allura červeň

Vydáno: 13. 4. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 4. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se průběžně věnuje kontrole jakosti a bezpečnosti sortimentu bubble tea. Pozornost inspektoři věnují nejen prodávaným nápojům, ale i ingrediencím pro jejich výrobu.

Při kontrole v provozovně Bubble Tea Elephant (provozovatel: Veronika Padrtová) na ulici K nemocnici v Novém Jičíně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující nápoj označený jako SIRUP BEZ CHEMICKÝCH BARVIV MANGO 30 ml + ZELENÝ JASMÍNOVÝ ČAJ 370 ml. Přestože informace umístěná v provozovně jasně informovala spotřebitele, že se jedná o nápoj ze sirupu bez chemických barviv, laboratorní rozbor SZPI zde prokázal přítomnost látky tartrazin, žlutého barviva známého i pod označením E 102.

Dále inspektoři v provozovně odebrali k analýze ingredienci k přípravě bubble tea označenou jako KULIČKY BEZ CHEMICKÝCH BARVIV JAHODA.  I zde laboratorní rozbor prokázal přítomnost barviva – allura červeň – E 129.

Nabízením nápojů s označením „bez chemických barviv“, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje byla barviva prokazatelně přítomna, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce uložila provozovateli, aby označení nápojů uvedl do souladu s požadavky zákona a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

O zadržení zásilky o velikosti 3,5 tuny se surovinou pro výrobu bubble tea informovala Potravinářská inspekce tiskovou zprávou v říjnu 2016.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI