Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek SZPI opět zjistila falšování u potravin nabízených v letákové akci do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SZPI opět zjistila falšování u potravin nabízených v letákové akci

Vydáno: 27.4.2018
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 27. 4. 2018.

Další případ falšování mimořádného rozsahu zjistili inspektoři SZPI při kontrole masných výrobků uváděných na trh v letákové akci prodejce Lidl v dubnu 2018. U níže uvedených šarží masných konzerv - od výrobce Pamapol S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko - aktuální výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa:

Pikok Chalupářské vepřové maso, Sterilovaný masný výrobek - konzerva, hmotnost 300 g, číslo šarže: L 1576, DMT: 07.02.2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 67,5 %.

Pikok Chalupářské vepřové maso, Sterilovaný masný výrobek - konzerva, hmotnost 300 g., číslo šarže: L 13586, DMT: 19.09.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 75 %.

Pikok Sedlácké vepřové maso, Sterilovaný masný výrobek s přídavkem mléčné bílkoviny - konzerva, hmotnost 300 g, číslo šarže: L 3301, DMT: 15.03.2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 69,2 %.

Pikok Sedlácké vepřové maso, Sterilovaný masný výrobek s přídavkem mléčné bílkoviny - konzerva, hmotnost 300 g, číslo šarže: L 13326, DMT: 14.09.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 72,3 %.

Pikok Sedlácké vepřové maso, Sterilovaný masný výrobek s přídavkem mléčné bílkoviny - konzerva, hmotnost 300 g, číslo šarže: L 3301, DMT: 27.11.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 70 %.

Uvedením nepravdivé informace výrobce klamal ohledně skutečného složení potraviny a Potravinářská inspekce prodejci uložila, aby závadné šarže neprodleně stáhnul z celé tržní sítě. Dále SZPI prodejci uložila, aby veškeré další šarže výrobků „Pikok Chalupářské vepřové maso“, „Pikok Sedlácké vepřové maso“ a výrobků obdobného charakteru tedy „vepřové konzervy“ - výrobce Pamapol S.A., Polsko - před uvedením na trh nechal na vlastní náklady analyzovat v akreditované laboratoři skutečný obsah masa ve výrobku a nemohlo tak docházet ke klamání spotřebitele. Prodejce je rovněž povinen prověřit ostatní šarže předmětných potravin z hlediska obsahu masa, které se již nachází v tržní síti.

O podobném případu závažného a systémového falšování potravin nabízených v letákové akci, který se týkal stejného výše uvedeného výrobce, informovala SZPI v tiskové zprávě dne 5. 4. 2018.

Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty. SZPI zároveň vloží informaci o závadných šaržích do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI