Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek SVS nařídila stáhnout z trhu velké množství polských vajec kvůli nebezpečí obsahu salmonel do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SVS nařídila stáhnout z trhu velké množství polských vajec kvůli nebezpečí obsahu salmonel

Vydáno: 25.10.2016
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 25. 10. 2016.



Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o. Jejich příjemci byly v Česku tři obchodní řetězce a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce od této firmy zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech. Vejce z rizikových šarží budou neškodně zlikvidována.

O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko). Polská kompetentní autorita dne 20. 10. 2016 zakázala uvádět na trh vejce této společnosti a následně nařídila stažení všech dotčených šarží vajec od všech odběratelů Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o

V České republice přijaly vejce od polské firmy obchodní řetězce Ahold Czech Republic a.s., Kaufland Česká republika v.o.s. a Tesco Stores ČR a.s. Podle informací, které má SVS v současnosti k dispozici, by ve skladech (či na prodejnách) řetězců mohlo být ještě 2,67 milionu vajec. Více než 900 000 vajec odebral postupně ve třech šaržích zpracovatel Miloš Minařík z Opatovic.

Identifikace výrobku:
Dodavatel:                  Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o.
Schvalovací číslo:        PL 30221304 a PL 30221321
Adresa:                      Zylice 35A
                                 63900 Rawicz 
                                 Polsko

Seznam šarží (datum minimální trvanlivosti):
22-10-2016, 25-10-2016, 31-10-2016, 3-11-2016, 4-11-2016, 5-11-2016, 6-11-2016, 7‑11‑2016, 8-11-2016, 10-11-2016, 13-11-2016, 14-11-2016, 15-11-2016

Vejce uvedených šarží budou po stažení neškodně zlikvidovány. Spotřebitelům, kteří by měli vejce z výše uvedených šarží ve své domácnosti, doporučujeme jejich vrácení v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také ze špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Mgr. Petr Pejchal
oddělení vnější komunikace
www.svscr.cz


Zdroj:  SVS