Bezpečnost potravin

Světový den mléka: o biomléko a výrobky z něj je dlouhodobě zájem

Vydáno: 5. 6. 2018
Autor: PRO-BIO LIGA

Spotřeba biomléka i počet producentů meziročně roste.


Foto: Shutterstock

Světový den mléka: o biomléko a výrobky z něj je dlouhodobě zájem, potvrzují to nejen statistiky, ale také samotní sedláci

Na pátek 1. června 2018 připadá Světový den mléka, Svaz PRO-BIO proto připomíná, že by se spotřebitelé mléka a mléčných výrobků měli zajímat o to, odkud jejich mléko pochází a co obsahuje. Biomléko, jehož spotřeba i počet producentů meziročně roste, totiž obsahuje až o 68 % více zdraví prospěných omega-3 mastných kyselin než běžné mléko a minimum zbytkových pesticidů a antibiotik. 

Dlouhodobě vnímáme trend rostoucí poptávky po bio mléčných výrobcích. Tento trend, který jednoznačně vyčtete z každé statistiky k ekologickému zemědělství, ostatně potvrzují také naši sedláci. Proto jsem ráda, že můžeme pomoci nadále rozvíjet trh. V rámci projektu na podporu produkce a odbytu biomléka, který pro Ministerstvo zemědělství realizujeme, už nyní máme přibližně 20 zapojených farem, které buď jsou konvenční a chtějí začít produkovat biomléko a výrobky z něj, nebo jsou ekologické, ale chtějí začít svoji produkci finalizovat. To je skvělý vývoj a máme se hodně na co těšit. Jsem si jistá, že v budoucnu bude mít každý region svého producenta bio sýrů nebo bio jogurtů a to je dobře. Když se podaří regionálně zajišťovat produkci a odbyt biopotravin, je to ta nejlepší možná varianta,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

V souvislosti s produkcí biomléka Svaz PRO-BIO dlouhodobě také upozorňuje na fakt, že biomléko obsahuje v porovnání s mlékem z konvenční mléčné farmy až 3krát více kyseliny linolové, která má protirakovinné účinky, dále až o 68 % více omega-3 mastných kyselin prospěšných pro lidský organismus a naopak má mnohem nižší zbytkové hodnoty pesticidů a antibiotik. Biomléko, které je získáváno od krav z ekologických chovů, má sice srovnatelný obsah bílkovin a tuku jako mléko běžné, spotřebitele by však mělo zajímat, že ekologický zemědělec krmí zvířata pouze biokrmivem bez obsahu pesticidů a také v případě použití antibiotik musí čekat dvakrát déle než v konvenčním chovu, než prodá mléko z takto léčené krávy na trh.

„Vyšší obsah zdraví prospěšných mastných kyselin v biomléku je nepopiratelným benefitem, důležité jsou ale hlavně podmínky, ve kterých zvířata žijí. Dojnice chované v ekologických chovech tráví většinu života na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu a možnost venkovního výběhu. Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí. Ekologické dojnice také většinou žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí,“ dodává Urbánková.

O projektu Biomléko

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu produkce a odbytu biomléka v ČR probíhá v letech 2017 – 2019 a prostřednictvím veřejné zakázky je realizován Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO. Hlavními pilíři projektu je poradenství pro konvenční podniky a stávající ekologické podniky, výměna zkušeností mezi sedláky, posouzení dopadu ekologického hospodaření na kvalitu vody a půdy, vytvoření praktických příruček a materiálů pro mléčné ekologické podniky.

Více o projektu najdete na http://eagri.cz/public/web/biomleko/ .

Zdroj: Pro-bio.cz