Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Super-rostliny do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Super-rostliny

Vydáno: 28.7.2016
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 15. 7. 2016.


Foto: Shutterstock

Japonští vědci objevili jednoduchou genetickou modifikaci, která vede k mohutnějším a odolnějším rostlinám.

K objevu posloužil huseníček (Arabidopsis thaliana) jako modelová rostlina a modifikován byl PRR (pseudo-response regulator) gen, konkrétně PRR5-VP, který řídí biologické hodiny rostliny. Tyto biologické hodiny nesou zodpovědnost za načasování různorodých genetických, metabolických a fyziologických procesů v rostlině.

Po vložení modifikovaného genu PRR5-VP a jeho expresi došlo k pozdějšímu kvetení této geneticky modifikované (dále GM) rostliny, čímž se zajistila dvakrát větší biomasa i lepší odolnost vůči stresu.

Ve srovnání s kontrolními rostlinami dosahovaly GM rostliny výrazně lepších výsledků při vystavení jednodennímu mrazu (všechny kontrolní rostliny uhynuly, z GM rostlin pouze polovina) i 16ti dennímu suchu (téměř všechny kontrolní ne-GM rostliny uhynuly, oproti tomu všechny GM rostliny přežily).

Japonské poznatky mohou být využity v dalších cévnatých rostlinách, které nesou PRR geny, obzvláště pak u dlouhodenních jednoletých rostlin, z našich zemědělských plodin to jsou např. obiloviny, hořčice nebo salát. 

Zdroj: http://pcp.oxfordjournals.org/content/57/5/1085.abstract?sid=ae025418-35ea-423f-a19c-1226e429f2ee



Autor článku: BIOTRIN, http://www.biotrin.cz/super-rostliny/