Bezpečnost potravin

Školní obědy mají málo hořčíku, ale dostatek selenu, zinku, mědi, chromu, molybdenu a manganu

Vydáno: 10. 1. 2017
Autor: SZÚ, CZVP

Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu zveřejnilo další výsledky "Studie obsahu nutrientů v pokrmech ze školního stravování".

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů v ČR (děti 7-10 roků) přinesla další výsledky. Zjištěn byl mírný nedostatek významné minerální látky – hořčíku, který je významný pro výstavbu tkání a dobře známý relaxans svalů.Nebyl zjištěn nedostatek dalších životně důležitých mikroprvků, včetně selenu (významný pro obranyschopnost organizmu), zinku (součást enzymů, nezbytný pro kůži, kosti, vlasy), mědi (součást enzymů, stav cév, šlach, skeletu), chrómu (součást enzymů, metabolizmus cukrů), molybdenu (součást enzymů) a manganu (součást enzymů). U toho je potěšující, že není přiváděn v nadbytku, protože ten bývá spojován s horší schopností učení. Souhrně lze tyto výsledky považovat za dobré.

Celá prezentace výsledků i se stručným popisem metodiky je dostupná v podobě pdf souboru:

 Mineralni_latky_jidelny.pdf Mineralni_latky_jidelny.pdf (3,08 MB 10.01.2017 14:27)

J.Ruprich a kol.
Brno, 10.1.2017

Zdroj: SZÚ