Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek S GM banány proti očním vadám do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

S GM banány proti očním vadám

Vydáno: 2.8.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace Biotrin o vývoji banánů obohacených o provitamin A.



Vědečtí pracovníci z Queensland University of Technology (QUT) v Austrálii vyvinuli banány obohacené o pro-vitamín A. Cílem tohoto humanitárního projektu, který je finančně podporován nadací Billa a Melindy Gatesových, je snížit oční vady a úmrtí u dětí spojených s deficiencí pro-vitamínu A v Ugandě.

Díky genetickému inženýrství lze dnes u jakékoliv plodiny zvýšit obsah živin. Banán byl vybrán proto, že patří mezi nejdostupnější a nejkonzumovanější potraviny v Ugandě a lze ho jíst v syrovém i vařeném stavu.

Geneticky modifikovaný banán vědci upravili tak, že mu propůjčili gen z banánu z Papua-Nové Guiney. Tento banán má přirozeně vysoký obsah pro-vitamínu A. Jeho nevýhodou je ale malá výtěžnost. Vědci proto vložili tento gen do banánu Cavendish, který je velmi oblíbený mezi pěstiteli kvůli bohatým trsům a jeho dalším vlastnostem.

Než vědci nalezli nejlepší možný vzorek, byly v laboratoři a v polních podmínkách testovány stovky různých genetických variací. Konečná kombinace elitních genů byla zaslána do Ugandy, kde bude vložena do místních ugandských banánů.  Následně budou u těchto banánů probíhat polní pokusy.

Očekává se, že ugandští farmáři by mohli GM banány začít komerčně pěstovat od roku 2021.



 









Zdroj:
https://www.qut.edu.au/news/news?news-id=119796   http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=15592

 

Zdroj článku: http://www.biotrin.cz/s-gm-banany-proti-ocnim-vadam/