Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Revidovaný bezpečný příjem 3- monochlorpropandiolu (3-MCPD) v rostlinných olejích a v potravinách do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Revidovaný bezpečný příjem 3- monochlorpropandiolu (3-MCPD) v rostlinných olejích a v potravinách

Vydáno: 19.1.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA přehodnotil účinek kontaminantu 3-MCPD na ledviny a mužskou plodnost.

Experti EFSA využili aktualizovaný vědecký přístup k přehodnocení možných dlouhodobých nepříznivých účinků kontaminantu 3-MCPD, vznikajícího při zpracování potravin, na ledviny a mužskou plodnost.

Úroveň příjmu 3-MCPD v potravinách je pro většinu spotřebitelů považována za bezpečnou, u mladších věkových skupin však existuje potenciální zdravotní riziko. V nejhorším případě mohou překročit bezpečnou úroveň děti, které dostávají pouze kojeneckou výživu.

Aktualizace stanoviska z r. 2016

Chemická látka 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) a látky příbuzné, nazývané estery 3-MCPD, jsou kontaminanty, které vznikají při zpracování potravin a nacházejí se v některých zpracovaných potravinách a rostlinných olejích, zejména v palmovém oleji. 3-MCPD a jeho estery vznikají zejména během procesu rafinace olejů.

Expertní panel EFSA pro kontaminanty nejprve vyhodnotil potenciální rizika 3-MCPD v roce 2016 spolu s dalšími kontaminanty, vznikajícími při zpracování potravin, tzv. glycidylestery mastných kyselin (GE). Úřad EFSA dospěl k závěru, že GE jsou potenciálně nebezpečné pro zdraví veřejnosti kvůli svým genotoxickým a karcinogenním účinkům, tj. mohou poškodit DNA a způsobit rakovinu.

Evropská komise dokončuje nové právní předpisy EU zaměřené na snížení úrovně GE v rostlinných olejích a potravinách.

Aktuální revize se týká pouze látky 3-MCPD a jejích esterů. Předchozí hodnocení GE úřadem EFSA se nezměnilo.

Proč úřad EFSA aktualizoval své hodnocení 3-MCPD?

Profesor Christer Hogstrand, který vedl vědeckou skupinu, jež v roce 2016 stanovisko vytvořila a nyní předložila jeho přehodnocení, uvedl: "Úřad EFSA se rozhodl přehodnotit své stanovisko poté, co Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva a kontaminanty (JECFA) dodatečně ustanovil jinou bezpečnou hladinu - tolerovatelný denní příjem neboli TDI.

"Mezitím EFSA aktualizoval metodiku použitou pro výpočet našeho předchozího TDI – tzv. přístup BMD (Benchmark Dose).“

„Panel použil revidovanou metodu k přehodnocení 3-MCPD a v důsledku toho se zvýšila předchozí bezpečná hladina dva až dva a půlkrát."

Tolerovatelný denní příjem (TDI) 3-MCPD (μg/kg tělesné hmotnosti)

EFSA 2017

2.0

JECFA 2016

4.0

EFSA 2016

0.8


Potenciální rizika pro ledviny a mužskou plodnost

Profesor Hogstrand dodal: "Znovu jsme zkontrolovali údaje týkající se účinků na vývoj a reprodukci, zejména na plodnost mužů, jak bylo zdůrazněno výborem JECFA.“

„Vypočítali jsme hladiny, při kterých by se mohly objevit nepříznivé účinky na ledviny a mužskou plodnost. Aktualizovaný TDI chrání před oběma typy vlivů."

Technické rozdíly, stejné závěry

Nový TDI úřadu EFSA je blíže k TDI výboru JECFA. Úřad EFSA a výbor JECFA používaly stejné toxikologické údaje, ale různé techniky modelování BMD. Navzdory technickým rozdílům došly oba tyto orgány ke stejným závěrům v souvislosti s možnými nepříznivými účinky látky 3-MCPD a hodnotami jejího dopadu na veřejné zdraví.

Zdroj: EFSA