Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Pšenice s vysokým obsahem vlákniny na trhu už v roce 2020 do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Pšenice s vysokým obsahem vlákniny na trhu už v roce 2020

Vydáno: 31.10.2018
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin

Firma Calyxt ze Spojených států amerických sklidila letos první pšenici, která byla upravena editací genomu. Malou ale přesnou změnou v genomu rostliny vědečtí pracovníci Calyxt vyvinuli pšenici s vysokým podílem vlákniny, čímž zareagovali na aktuální poptávku spotřebitelů. Tyto produkty jsou prospěšné na zažívání a potenciálně snižují riziko onemocnění diabetem a srdečními chorobami. Navíc většina dospělých dnes konzumuje zhruba jen okolo poloviny doporučené denní dávky vlákniny.

Genom pšenice je 6-krát rozsáhlejší než lidský genom, proto byla pro přesné zacílení použita nová šlechtitelská technika za pomoci TALENů. Výsledkem je produkt, kterým firma vychází vstříc poptávce konzumentů, tedy zdravější bílá mouka o stejných chuťových vlastnostech.

Vstup na trh v USA by neměl být složitý. Pšenice s vysokým obsahem vlákniny je již 17. produktem firmy Calyxt, který nepodléhá regulaci U.S. Department of Agriculture (USDA) stejně jako například pšenice odolná vůči plísním, sója s vysokým obsahem kyseliny olejové, sója s vysokým obsahem kys. olejové a nízkým obsahem kys. linoleové, brambory upravené pro skladování v chladu a brambory s redukcí hnědnutí pro jednodušší průmyslové zpracování.

Pšenice s vysokým obsahem vlákniny má být uvolněna na trh USA již v roce 2020/2021.  

Zdroj: http://www.calyxt.com/calyxt-harvests-high-fiber-wheat-field-trials/

 

Zdroj článku: Biotrin


Foto: Shutterstock