Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Příručka Ministerstva zemědělství radí chovatelům a výrobcům hmyzích potravin do kategorie

Aktuality > Aktuality
Potraviny nového typu

Příručka Ministerstva zemědělství radí chovatelům a výrobcům hmyzích potravin

Vydáno: 2.3.2018
Tisk článku
Autor: MZe
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 2. 3. 2018.


Cvrček domácí či potemník stájový. Příručka Ministerstva zemědělství radí jejich chovatelům a výrobcům hmyzích potravin, jak s nimi pracovat

Jak zpracovávat jedlý hmyz a jaká pravidla musí splnit zájemci, kteří ho chtějí chovat, uvádí příručka Ministerstva zemědělství (MZe) nazvaná Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Na její přípravě MZe spolupracovalo s odborníky z praxe.

Chovatelé hmyzu určeného pro lidskou spotřebu a výrobci potravin z něj v příručce najdou například informace týkající se pravidel hygieny a bezpečnosti produkce, aby chovaný a zpracovávaný hmyz byl zdravotně nezávadný. Dokument je praktickou pomůckou, která poskytuje přehled o minimálních požadavcích na chov a o základních měřítcích pro posouzení možných nebezpečí při chovu a výrobě.

Zájem veřejnosti o pokrmy z hmyzu roste. Evropský parlament a Rada odsouhlasili nařízení, které platí od začátku letošního roku. V praxi znamená, že před uvedením konkrétního druhu hmyzu jako potraviny na trh musí být nejprve prokázána jeho bezpečnost. A to v rámci komplexního schvalovacího procesu, na jehož konci je prováděcí nařízení Evropské komise, stanovující podmínky, za kterých je možné vyrábět a prodávat potraviny z hmyzu.

Příručka není zaměřena na konkrétní druhy. S ohledem na dosavadní zkušenosti jsou k chovu doporučeny tyto:

potemník moučný

potemník stájový

cvrček domácí

cvrček krátkokřídlý

cvrček banánový


Na přípravě příručky se spolu s pracovníky Ministerstva zemědělství podíleli odborníci z praxe - chovatelé a zpracovatelé hmyzu, odborníci z akademické sféry zabývající se konzumací hmyzu nebo chovem hmyzu a zástupci dozorových orgánů.

Příručka je volně dostupná na internetových portálu eagri.cz:
http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/publikace-a-dokumenty/zasady-spravne-zemedelske-a-vyrobni.html

 
Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe

Foto: Shutterstock