Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Přednáška "Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody" do kategorie

Aktuality > Aktuality
Odborné akce

Přednáška "Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody"

Vydáno: 22.9.2017
Tisk článku
Autor: ÚZEI
Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 26. září 2017.


Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací zvou na přednášku Doc. Ing. Heleny Čížkové, Ph.D., která se bude věnovat tématu:
 „Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody“.

Přednáška se uskuteční dne 26. září od 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. patře.

Bližší informace lze nalézt zde.


Abstrakt

Konzervační látky slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a zajištění jejich bezpečnosti tím, že chrání proti pomnožení kazících i patogenních mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní) a produkci toxinů.

Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače s následujícími aspekty konzervace potravin přídavkem chemických látek:

- Základní principy účinku konzervačních látek proti růstu nežádoucích mikroorganismů

- Funkce v potravinách a podmínky aplikace jednotlivých konzervantů

- Představení nejčastěji používaných konzervantů (kyselina sorbová a kyselina benzoová a jejich soli, oxid siřičitý a siřičitany, dusitany a dusičnany)

- Možná rizika pro citlivé a nemocné osoby

- Přírodní konzervační látky a trendy v (chemické) konzervaci potravin


Zdroj: ÚZEI