Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Přečtení genomu odhalilo neobvyklou evoluční historii tykví do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Přečtení genomu odhalilo neobvyklou evoluční historii tykví

Vydáno: 8.11.2017
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace webového portálu Gate2Biotech



Foto: Shutterstock

Pro řadu lidí jsou dýně symbolem dekorací k oslavě Halloweenu. Mnoho dalších zase využívá dýně k obživě. Vědci Boyce Thompson Institute (BTI) a National Engineering Research Center for Vegetables v čínském Pekingu přečetli genomy dvou významných druhů tykví – tykve obrovské (Cucurbita maxima) a tykve pižmové (Cucurbita moschata). 

Vedoucí výzkumu Zhangjun Fei z BTI říká, že tykve jsou základní stravou v mnoha rozvojových zemích a v dnešní době se pěstují po celém světě, jak pro jídlo, tak i na okrasu.

Badatelé přečetli dva blízce příbuzné druhy tykví zároveň, aby lépe pochopili genetiku jejich klíčových znaků, které se u nich liší. Předností tykve obrovské je její lepší využití v kuchyni a nutriční hodnota, zatímco tykev pižmová je více odolná vůči chorobám a dalším nepříznivým faktorům, jako jsou extrémní teploty.

Fei je přesvědčen, že kvalitně přečtené genomy tykví poslouží k odvození genetiky významných znaků těchto plodin, což zase následně zrychlí šlechtění nových odrůd tykví.

Botanici považují dnešní tykve za diploidy, tedy za organismy se dvěma kopiemi chromozómů. Z přečtených sekvencí ale vyplynulo, že před několika miliony let došlo k tomu, že se dva tehdejší druhy tykví zkřížily a vytvořily tetraploidní rostliny, tedy se 4 sadami chromozómů.

Dávné tetraploidní tykve od té doby ztrácely znásobené geny. To je v podobným případech běžné, ale tykve je ztrácely zvláštním způsobem. Nadbytečné geny mizely náhodně ze sad chromozómů od obou rodičovských druhů. Výsledkem toho všeho je, že dnes máme v genomu tykví vlastně oba dva původní rodiče, jejichž genomy jsou z velké části neporušené.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj: Gate2Biotech