Bezpečnost potravin

Pražští hygienici opět vyrazili na kontroly stánků

Vydáno: 10. 5. 2017
Autor: HSHMP

Informace HSHMP ze dne 10. 5. 2017.

Odborní zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se zaměřili na kontrolu stánků s občerstvením při  akcích pořádaných na konci dubna letošního roku. Konkrétně se jednalo o akci Majáles na Letišti Letňany, pořádanou dne 29. 4. 2017 a akci Čarodějnice na Ladronce, konanou společně s Ladronka piknik food festivalem dne 30. 4. 2017. Stánky s občerstvením na těchto akcích nabízely teplé pokrmy jako byly grilovaná masa a uzeniny, hamburgery, bramboráky, langoše, hotové teplé pokrmy připravované z polotovarů, dále zmrzliny, palačinky, koblížky, balené cukrovinky, teplé i studené nápoje, točené pivo. 

Při kontrolách stánků byl z naší strany kladen důraz na provozní a osobní hygienu a na bezpečnost nabízených potravin,“ říká Jan Jarolímek, ředitel pražské hygieny a dodává: „Jsem rád, že jsme po provedených kontrolách mohli konstatovat, že nebyly u kontrolovaných subjektů zjištěny žádné nedostatky.“

Stánky byly udržovány v čistotě, pro osobní hygienu bylo zajištěno mytí rukou, k dispozici tekuté mýdlo a jednorázové papírové ručníky. Chlazené a mražené potraviny byly skladovány v chladících a mrazících technologiích. Hotové teplé pokrmy byly po dobu konání akce uchovávány ve vhodných tepelných zařízeních (pánve, vyhřívané vodní lázně apod.), při namátkovém měření teplot u hotových teplých pokrmů nebyly zjištěny závady. Byly předloženy dodací listy o původu potravin, zdravotní průkazy personálu a živnostenské listy provozovatelů. Pořadatelé zajistili chemické toalety pro hosty a vyčleněné toalety pro personál. 

Zaměstnanci HSHMP jsou i nadále připraveni kontrolovat tyto jednorázové akce, jejichž počet bude se zlepšujícím se počasím jistě přibývat. 
 

V Praze dne 10. 5. 2017 
MUDr. Zdeňka Shumová
vedoucí oddělení hygieny výživy

 

Příloha

Zdroj:  HSHMP


Foto: Shutterstock