Bezpečnost potravin

Pražští hygienici kontrolovali „Husobraní a cider festival“

Vydáno: 17. 10. 2017
Autor: HSHMP

Informace HSHMP ze dne 16. 10. 2017.

52! Tolik kontrol provedla Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) na akci „Husobraní a cider festivalu„, která se uskutečnila v sobotu 14. 10. 2017 na pražské náplavce. A jídla a pití bylo na této akci více než dost – k dispozici byl široký sortiment teplých, studených a sladkých pokrmů a alkoholických i nealkoholických nápojů, převážně se však jednalo o nejrůznější pokrmy husích specialit.

Na místě byla ze strany HSHMP kontrolována osobní hygiena obsluhy, vybavení stánků pitnou vodou a přenosným zařízením pro mytí rukou včetně prostředků na mytí rukou (papírový ručník, tekuté mýdlo, dezinfekční ubrousky apod.). Ve většině stánků probíhala pouze regenerace již hotových pokrmů či dohotovení polotovarů, které byly připraveny předem v různých provozovnách stravovacích zařízení. K přípravě pokrmů byly převážně užívány různé typy grilů (elektrické, plynové, na dřevěné uhlí), pro uskladnění potravin a pokrmů v chlazeném stavu byly stánky vybaveny dostatečným počtem chladících zařízení (jednalo se o klasické lednice, či chladící boxy vybavené mrazícími vložkami).Naše kontrola byla prioritně zaměřena na zajištění dostatečného počtu tepelných zdrojů pro uchovávání a přípravu teplých pokrmů, a zajištění dostatečného počtu chladících zařízení pro úschovu hotových pokrmů před následnou regenerací či surovin pro jejich výrobu. Během kontroly food festivalu byla sledována též manipulace prodejců s pokrmy a potravinami,“ představil obsah kontrol pražských hygieniků jejich šéf, Jan Jarolímek a dodal: „Naše pozornost neunikla ani měření teplot teplých a studených pokrmů, či jednotlivých surovin.“

Foto 1: O „Husobraní a cider festival“ na pražské náplavce byl velký zájem
Zdroj: HSHMP

Oči odborných zaměstnanců odboru hygieny výživy se zacílily také na kontrolu zajištění likvidace odpadků, jak v samotných stáncích, tak v rámci celého festivalu.

Pořadatelem akce byl zajištěn dostatečný počet hygienického zázemí pro návštěvníky i samotné provozovatele, kteří měli vyčleněné a řádně označené toalety nápisem „WC vyhrazeno pro prodejce“. Součástí chemických mobilních WC byla i mobilní umyvadla na mytí rukou, vybavené mýdly na mytí rukou a papírovými ručníky (viz fotografie 2).

Foto 2: Pražští hygienici také kontrolovali hygienické zázemí festivalu
Zdroj: HSHMP

V osobní a provozní hygieně nebyly zjištěny závažné nedostatky, pro manipulaci s potravinami a pokrmy používali provozovatelé jednorázové rukavice, či jiné, k tomu určené předměty (kleště, naběračky atd.). Provozovatelé také disponovali znalostmi nutnými k ochraně veřejného zdraví.

A jak kontrola celkově dopadla?V podstatě na jedničku. Při kontrole jednotlivých stánků nebyly shledány žádné závažné závady. Případné drobné nedostatky se týkaly například toho, že alergeny nebyly uvedeny na viditelném místě, nebo šlo o mírná pochybení v manipulaci s potravinami. Vše bylo řešeno na místě okamžitým nápravným opatřením,“ uzavřel ředitel Jarolímek.

V Praze 16. 10. 2017
RNDr. Jan Jarolímek, Ph.D., MBA
ředitel

Zdroj: HSHMP