Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Pražští hygienici: Festival na Náplavce neměl (skoro) chybu do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Pražští hygienici: Festival na Náplavce neměl (skoro) chybu

Vydáno: 28.8.2017
Tisk článku
Autor: HSHMP
Informace HSHMP ze dne 28. 8. 2017.

72. Tolik stánků překontrolovala Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP") během food festivalu "STREET FOOD VOLL II", který se uskutečnil v sobotu na pražské náplavce (na Smíchově). Zaměstnanci HSHMP se zaměřili na kontrolu ve stáncích nabízejících široký sortiment teplých a studených pokrmů a nápojů. Ve většině stánků probíhalo grilování syrových naložených mas, ryb či uzenin na elektrických nebo plynových grilech, případně na grilech na dřevené uhlí.  

Foto 1: Food festival „Street food Voll II“, Smíchovská náplavka, Hořejší nábřeží, Praha 5

Zdroj: HSHMP

Kontrola byla zaměřena na zajištění dostatečného počtu chladících zařízení pro úchovu potravin dovezených v chlazeném stavu a dále na zajištění vyhřívacích výdejních zařízení pro uchování teplých pokrmů a přílohových omáček. „Provedli jsme namátkové kontroly dodržování lhůt minimální trvanlivosti originálně balených potravin a namátkově byly měřeny teploty potravin uložených v chladících zařízení a teploty hotových pokrmů ve vyhřívacích zařízeních. Taktéž jsme se zaměřili na způsob značení alergenů u nabízených pokrmů a především potom na provozní hygienu stánků a jejich okolí a ukládání odpadků,“ přiblížil rozsah kontrol Jan Jarolímek, ředitel HSHMP.  

Z pohledu hygienické stanice byl pořadatelem akce zajištěn pro konzumenty a účastníky akce dostatečný počet chemických hygienických zařízení s umyvadly s tekoucí pitnou vodou a s prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). Pro obsluhu stánků bylo zajištěno vyčleněné, uzamykatelné a řádné označené „WC vyhrazeno pro prodejce“ chemické WC s umyvadlem na mytí rukou a prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). "V osobní a provozní hygieně nebyly z našeho pohledu zjištěny závažné nedostatky, pro manipulaci s potravinami a pokrmy používali provozovatelé jednorázové rukavice, či jiné, k tomu určené pomůcky (kleště, naběračky atd.)," upřesnil šéf pražských hygieniků Jarolímek s tím, že provozovatelé disponovali také znalostmi nutnými k ochraně veřejného zdraví.  

I při kontrole jednotlivých stánků nebyly shledány žádné závažné závady. "Případné drobné nedostatky - jakým třeba bylo to, že alergeny nebyly uvedeny na viditelném místě - byly řešeny na místě okamžitým nápravným opatřením," uzavřel Jarolímek.


V Praze dne 28. 8. 2017
Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP