Bezpečnost potravin

Pražští hygienici: Festival na Náplavce neměl (skoro) chybu

Vydáno: 28. 8. 2017
Autor: HSHMP

Informace HSHMP ze dne 28. 8. 2017.

72. Tolik stánků překontrolovala Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) během food festivalu „STREET FOOD VOLL II„, který se uskutečnil v sobotu na pražské náplavce (na Smíchově). Zaměstnanci HSHMP se zaměřili na kontrolu ve stáncích nabízejících široký sortiment teplých a studených pokrmů a nápojů. Ve většině stánků probíhalo grilování syrových naložených mas, ryb či uzenin na elektrických nebo plynových grilech, případně na grilech na dřevené uhlí.  

Foto 1: Food festival „Street food Voll II“, Smíchovská náplavka, Hořejší nábřeží, Praha 5

Zdroj: HSHMP

Kontrola byla zaměřena na zajištění dostatečného počtu chladících zařízení pro úchovu potravin dovezených v chlazeném stavu a dále na zajištění vyhřívacích výdejních zařízení pro uchování teplých pokrmů a přílohových omáček. „Provedli jsme namátkové kontroly dodržování lhůt minimální trvanlivosti originálně balených potravin a namátkově byly měřeny teploty potravin uložených v chladících zařízení a teploty hotových pokrmů ve vyhřívacích zařízeních. Taktéž jsme se zaměřili na způsob značení alergenů u nabízených pokrmů a především potom na provozní hygienu stánků a jejich okolí a ukládání odpadků,“ přiblížil rozsah kontrol Jan Jarolímek, ředitel HSHMP.  

Z pohledu hygienické stanice byl pořadatelem akce zajištěn pro konzumenty a účastníky akce dostatečný počet chemických hygienických zařízení s umyvadly s tekoucí pitnou vodou a s prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). Pro obsluhu stánků bylo zajištěno vyčleněné, uzamykatelné a řádné označené „WC vyhrazeno pro prodejce“ chemické WC s umyvadlem na mytí rukou a prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). „V osobní a provozní hygieně nebyly z našeho pohledu zjištěny závažné nedostatky, pro manipulaci s potravinami a pokrmy používali provozovatelé jednorázové rukavice, či jiné, k tomu určené pomůcky (kleště, naběračky atd.),“ upřesnil šéf pražských hygieniků Jarolímek s tím, že provozovatelé disponovali také znalostmi nutnými k ochraně veřejného zdraví.  

I při kontrole jednotlivých stánků nebyly shledány žádné závažné závady. „Případné drobné nedostatky – jakým třeba bylo to, že alergeny nebyly uvedeny na viditelném místě – byly řešeny na místě okamžitým nápravným opatřením,“ uzavřel Jarolímek.

V Praze dne 28. 8. 2017
Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP