Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Označování potravin > Označování potravin
Legislativa
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům

Vydáno: 18.1.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Nařízení 16/2012/EU doplňuje požadavky stanovené nařízením 853/2004/ES.
Zásilky zmrazeného masa (včetně zvěře) a ryb dodávané do zpracovatelských podniků budou muset být od 1. července 2012 podle nařízení 16/2012/EU označeny datem porážky/ulovení/výlovu a případného dělení masa a datem zmrazení (jedním nebo oběma, pokud se data liší), aby podniky měly podklad pro rozhodnutí o nezávadnosti produktu.
Důvodem vydání tohoto nařízení je, že tato sféra není pokryta nařízením o označování potravin – to je určeno jen pro konečné produkty. Zkušenosti z používání nařízení 853/2004/ES o hygieně živočišných produktů ukázaly, že jsou zapotřebí podrobnější pravidla.
Pokud jsou v dodávce šarže surovin s různými daty výroby a zmrazení, uvádí se starší datum.
Forma uvádění těchto údajů není předepsaná, ale údaje musí být pro příjemce dosažitelné.

EU Food Law, 2012, č. 515, s. 5
Úřední věstník EU,  L 8 z 12.1.2012