Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Poptávka po GM potravinách roste do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Poptávka po GM potravinách roste

Vydáno: 7.7.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 4. 7. 2017.

Zdá se Vám, že jsou potraviny vyrobené za pomocí biotechnologií na ústupu? Tento pocit člověk snadno získá z negativního prostředí a postojů veřejnosti ke geneticky modifikovaným organismů (GMO) v Evropě. Celosvětový trend je ale opačný. Podle zprávy International Service for Acquisition for Agri-Biotech Applications (ISAAA) bylo v roce 2015 ve Spojených státech amerických vyrobeno 92 % kukuřice a 94 % sóji za pomocí genetického inženýrství. Dle Canadian Biotechnology Action Network bylo ve stejném roce v Kanadě vyprodukováno asi 80 % GM kukuřice a 60 % GM sóji.

Rostoucí zájem o geneticky upravené potraviny zvyšuje poptávka spotřebitelů po nutričně bohatých a zdravých potravinách. Dalšími faktory jsou celosvětová snaha snižovat spotřebu pesticidů a zvyšovat výtěžnost rostlin. Všechny tyto požadavky GM rostliny splňují. Navíc vysoký potenciál GM potravin oslovuje po celém světě investory, kteří vkládají do rozvoje biotechnologií nemalé finanční částky. Klíčovým faktorem v tomto pozitivním trendu jsou především vydaná povolení pro používání a uvedení GM potravin do oběhu.  Přísné regulace a velmi vysoké nároky na administraci při podání žádosti o povolení ztěžuje a prodlužuje biotechnologickým produktům cestu na trh.

Díky rostoucímu počtu povolených GM potravin na trhu se v letech 2016 – 2023 očekává 5% nárůst spotřeby GM potravin ve světě.


Zdroj:

http://www.occamsresearch.com/bioengineered-food-market

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=15526


Odkaz na článek: BIOTRIN


Foto: Shutterstock