Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Polychlorované bifenyly v suplementech s rybím olejem do kategorie

Aktuality > Aktuality
Monitoring cizorodých látek > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> Monitoring cizorodých látek

Polychlorované bifenyly v suplementech s rybím olejem

Vydáno: 24.5.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Analýzou doplňků stravy určených dětem, obsahujících rybí olej jako zdroj omega-3 mastných kyselin, bylo zjištěno nezanedbatelné množství kontaminujících PCB.

Zvyšuje se popularita doplňků stravy obsahujících omega-3-PUFA vzhledem k zdravotním benefitům, mezi něž patří i zlepšení vývoje kognitivních schopností. Hlavním zdrojem PUFA (DHA a EPA) jsou rybí oleje, které však mohou obsahovat značné množství polychlorovaných bifenylů (PCB).

Na univerzitě ve Filadelfii byla prováděna studie zjišťující obsah těchto kontaminantů ve 13 suplementech z tržní sítě, které byly určeny dětem (bonbony, žvýkačky, olej, olejové kapsle, prášek). Přítomnost PCB byla prokázána ve všech vzorcích, střední hodnota 9 ± 8 ng PCB/g. Podle velikosti doporučené denní porce suplementu se tak konzumované dávky PCB pohybují mezi 2,5 až 50,3 ng. Tyto hodnoty jsou podstatně nižší, než hodnoty u suplementů určených dospělým získané v předcházející studii. Částečně se to vysvětluje rozdílným obsahem PUFA v jedné dávce. Ukázalo se, že indikátorem obsahu PCB nemohou být deklarované metody čistění ani úroveň výživy ryb, jejichž olej byl k výrobě suplementu použit.

V porovnání s konzumací čerstvých
ryb, mohou doplňky znamenat někdy vyšší, někdy nižší zatížení kontaminací PCB. Kontaminace se každopádně sníží při konzumaci čerstvých ryb s vysokým obsahem omega-3-PUFA a nízkým obsahem PCB. Mezi takové druhy ryb patří volně žijící losos (aljašský losos: 3,9 - 8,1 ng PCB/g). V 85g porci je obsaženo 1,48 g DHA + EPA. V porovnání s tím může při konzumaci stejné dávky PUFA ze suplementů být přívod PCB ze suplementů až 2,5 krát vyšší.

Food Additives and Contaminants, Part A, 30, 2012, č. 2, s. 506-514

Objednávka kopie článku