Bezpečnost potravin

Penny Market prodával dovozovou klobásu s nižším obsahem masa

Vydáno: 11. 7. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 8. 7. 2016.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Penny Market s.r.o., aby stáhla ze všech svých poboček nevyhovující masný výrobek Baron Gombasecká klobása, v balení 400 g, s označením šarže L:191 a data minimální trvanlivosti do 3. 7. 2016, výrobce: Púchovský mäsový priemysel, a.s., Vsetínska 1354/15, 020 39 Púchov, Slovensko.

Výrobce na obalu mj. uvedl: Na 100 g hotového výrobku bylo použito 125 g masa. Laboratorní analýza ale ve výrobku potvrdila pouze 103 g masa na 100 g hotového (sušeného) výrobku. Potravina tak byla označena klamavě ohledně obsahu masa a to i při započtení nepřesnosti měření. SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U sušených masných výrobků se ve složení uvádí poměr hmotnosti nezpracovaných surovin na hmotnost hotového sušeného výrobku. Vzhledem k procesu sušení je celková hmotnost surovin vyšší, než hmotnost konečného výrobku.

SZPI v posledním období zjišťuje při pravidelných kontrolách v tržní síti zvýšené množství falšovaných potravin, zejména v segmentu masných a mléčných výrobků ze zahraničí, naposledy viz TZ inspekce z 30. 6. 2016.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 
Zdroj: SZPI