Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Odloženo tvrzení o glykemických sacharidech a funkci mozku do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality

Odloženo tvrzení o glykemických sacharidech a funkci mozku

Vydáno: 27.5.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Tvrzení, že sacharidy s pomalou postprandiální odezvou přispívají k normální funkci mozku je sice pravdivé, pozitivně hodnocené úřadem EFSA, ale zatím nebylo zařazeno do pozitivního seznamu.

Úřad EFSA vydal v r. 2011 pozitivní stanovisko k požadavku na schválení tvrzení, že „glykemické“ sacharidy (mono-, di- i poly-sacharidy s pomalou postprandiální odezvou) přispívají k normální funkci mozku, (ke kognitivním/mentálním schopnostem, k soustředění, k paměti). Platnost tvrzení je podložena, protože glukóza je preferovaným zdrojem energie pro většinu tělních buněk. Glukóza je potřebná pro krytí energetické potřeby mozku. Denní potřeba se odhaduje na 130 g. Toto množství by mělo být konzumováno jako součást vyvážené stravy.

Většina zástupců členských států však vyjádřila na jednání v prosinci 2012 obavy z přijetí tohoto zdravotního  tvrzení, protože by mohlo způsobovat matení spotřebitele, vzhledem k tomu, že národní výživová doporučení usilují o snížení spotřeby cukru.

Obdobné obavy byly vyjádřeny ohledně tvrzení, že fruktóza snižuje postprandiální hladinu cukru v krvi.

Stálý výbor pro potraviny na jednání 4. února 2013 potvrdil, že toto tvrzení nemá být zatím zařazeno do aktualizovaného seznamu tvrzení schválených dle čl. 13.1. Neznamená to ovšem, že tvrzení není pravdivé.

K problému se hodlají ještě v tomto roce vrátit a jednat o tom, zda by pomohla úprava podmínek souvisejících s použitím tvrzení.


Již předtím došlo k obdobnému odložení tvrzení o účinku kofeinu.


Do pozitivního seznamu tvrzení podle článku 13.1 bude zařazeno:
-          omega-3 MK + růst a vývoj mozku, regulace krevního tlaku, renální funkce, krevní srážlivost, zánětlivé a imunologické reakce. Aby nebyl příjem  nadměrný, musí se zajistit, aby denní dávka EPA + DH nepřekročila 5 g,
-          sušené švestky + normální funkce střeva,
-          alfa-cyklodextrin + posprandiální glykemická reakce (podmínkou je min. 100 g denně). 

EU Food LawWeekly, 2013, č. 566, s. 7-8