Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Novoroční přípitek GM vínem do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novoroční přípitek GM vínem

Vydáno: 29.12.2017
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin o výzkumu genů kvasinek zodpovědných za chuť.


Foto: Shutterstock

Novoroční přípitek GM vínem? I to by mohlo být v blízké budoucnosti realitou.

Množství potravin a nápojů, jejichž vlastnosti lze vylepšit pomocí geneticky modifikovaných organismů, stále roste. Výzkumní pracovníci vědeckého výzkumného ústavu VIB ve Flanders v Belgii mají jasno na jakou, ve velké míře prodávanou, položku, zaměří svůj výzkum – na víno. Vědcům z tamního ústavu se podařilo z kvasinek izolovat geny, které vínu propůjčují příchuť růží a medu. S využitím jeho výhod v praxi prostřednictvím genetických modifikací nemají v plánu váhat. Vzhledem k míře prodeje vína i piva po celém světě se jedná o slušný podnikatelský záměr.

Belgický tým vědců zastává názor, že vnesení modifikované DNA do výroby vína a piva může přinést nebývalý nárůst ve vytváření nových příchutí a genetické modifikace tak mohou být svěžím vánkem při zpracování vína a piva. Zdokonalení chutí oblíbených alkoholických nápojů může být mnohem efektivnější a ekonomicky výhodnější s využitím vhodných genetických modifikací. Vědci ke studiu genů pivovarské kvasinky Saccharomyces cerevisiae využili DNA analýzu, díky níž byly schopni identifikovat dva geny zodpovědné za produkci nejvyššího množství sloučeniny způsobující sladkou chuť – fenylethyl acetátu. Tento výzkum je vůbec prvním, kdy jsou mapovány geny kvasinek zodpovědné za produkci vysokých množství chutí. S využitím CRISPR/Cas9 technologie (technologie umožňující odebrání genu a jeho nahrazení genem jiným) pak dokázali těžit ze získaných genů značených jako TOR1 a FAS2.

Tým pracovníků z Belgie však není prvním, který se snaží hledat nové možnosti pro výrobu vína a piva prostřednictvím CRISPR technologie. Vědci z Illinoiské univerzity ve Spojených státech amerických využívají stejné metody k vývoji nápojů, po kterých nebudete mít kocovinu, což je jistě též atraktivním záměrem zejména pro pravidelné konzumenty.

Přestože je vylepšování jak chuťových vlastností, tak následků nadměrné konzumace alkoholických nápojů zajímavou oblastí současného výzkumu, na finální výrobky si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Prozatím Vám tedy Biotrin do nového roku připíjí na zdraví vínem klasickým!

 

Zdroje:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5058375/Experts-genetically-engineering-new-beers.html

http://www.gmo.news/2017-12-04-coming-soon-gmo-wine-experts-have-discovered-the-gene-in-yeast-dna-that-alters-flavor.html

 

Zdroj článku: Biotrin