Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Novinky v oblasti NBT - I do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novinky v oblasti NBT - I

Vydáno: 20.2.2018
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin z oblasti nových technik šlechtění

Vědecký tým Aarona W. Hummela z Minnesotské univerzity využil transgenozi a editaci genomu k vytvoření manioku odolného vůči glyfosátu. Studie ukazuje, jak je možné vytvořit rostliny odolné vůči glyfosátu a současně představuje potenciál techniky CRISPR-Cas9 pro další vylepšení vlastností manioku. Celý článek naleznete v Plant Biotechnology Journal.

Technika CRISPR-Cas9 se často používá pro cílenou mutagenezi v různých rostlinách. Až dosud ale nebyla použita u mrkve. Magdalena Klimek-Chodacka ze Zemědělské univerzity v polském Krakově se svými kolegy informovala, že se jim podařilo úspěšně za pomocí vektorů CRISPR-Cas9 zablokovat syntézu antokyanů zodpovědnou za červenou barvu u mrkve. Tento úspěch by mohl podnítit další výzkum u této důležité plodiny. Celý článek naleznete v Plant Cell Reports.

Nové techniky také pomohly vědcům z Čínského národního institutu ve výzkumu rýže. Za pomocí CRISPR-Cas9 dokáží oslabit nebo vyřadit OsFLN1, homolog HSA1/OsFLN2, které inhibují biogenezi chloroplastů. Toto zjištění přispělo k pochopení role OsFLN1 a HSA1/OsFLN2 v biogenezi chloroplastů a růstu rostlin. Celý článek naleznete v Journal of Integrative Plant Biology.

Foto: Shutterstock

Technika CRISPR-Cas nebyla dosud aplikována u ovoce kiwi. Vědecký tým pod vedením Zupenga Wanga z Čínské akademie věd tuto neprozkoumanou oblast prolomil. Vědci za pomocí CRISPR-Cas vyřadili gen AcPDS, čímž způsobili zásadní změnu ve fenotypu a získali kiwi albína. Tato studie potvrdila, že technika CRISPR-Cas9 může být úspěšně použita u kiwi a současně poskytla vodítka pro optimalizaci této techniky u dalších rostlin. Celý článek nalezne v Plant Biotechnology Journal.

Vědci použili editaci genomu při výzkumu rýže, která by měla zvýšenou odolnost vůči suchu a odolávala by i vyšší salinitě půdy. Studie byla úspěšná a položila základ pro další vývoj rýže odolnější k suchu a zasolení půd, což má za následek zvýšení výtěžnosti u tohoto druhu rýže. Celý článek naleznete v Journal of Agriculture and Rural Development.

Vývoj „lepkavé rýže“ za pomocí mutageneze CRISPR-Cas9 je jedním z projektů týmu Jinshana Zhanga z Čínské akademie věd. Mutací bylo dosaženo u dvou vyhlášených japonských druhů rýže snížení obsahu amylázy a zvýšení žádané „lepkavosti“ rýže. Především v jihovýchodní a východní Asii je o rýži s touto vlastností veliký zájem. Celý článek naleznete v Journal of Integrative Plant Biology.

Vědec Yang Yang z Huazhong Zemědělské univerzity v Číně nalezl účinné vyřazení homologů řepky CLAVATA3 (CLV3), CLV1 a CLV2 v signální dráze CLV. Technika CRISPR-Cas9 v tomto případě zvyšuje produkci osiv u řepky. Celý článek naleznete v Plant Biotechnology Journal.  

Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16159, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16125, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16115, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16093, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16091, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16116, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16134.

 

Zdroj článku: Biotrin