Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Nepravdivé informace o složení potravin do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality

Nepravdivé informace o složení potravin

Vydáno: 11.7.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Chyby v označování zjišťované SZPI jsou důsledkem omylů i záměrů. Není výjimkou, že dražší složky jsou bež uvedení na obalu nahrazovány levnějšími nebo vodou.
Inspektoři v r. 2011 prověřili zhruba osm tisíc potravinářských výrobků a zjistili, že 15 % z nich uvádí na obalu údaje, které neodpovídají pravdě.
Jedním z příkladů jsou vaječné těstoviny, u nichž do r. 2006 platila povinnost, že musí být alespoň 2 vejce na kg mouky. V současnosti už množství vajec není stanoveno a stává se, že z vajec je použit jen levnější vaječný bílek.
Přetrvávajícím problémem je přidaná voda. V případě zmrazených rybích výrobků platí, že pokud je přidáno více než 5 % vody, musí být voda uvedena jako jedna ze složek. Pak se spotřebitel může vyhnout nákupu produktu někdy s dost vysokým podílem vody. Praktické je vědět, že pokud je rybí filé označeno zkratkou FAS (frozen at sea), je zmrazeno pouze jednou na lodi a voda nebývá přidaná. V případě, že se filety zmrazené na lodi na pevnině rozmrazí, zpracují (mj. se obvykle přidá voda s fosfáty, kyselinou citronovou a solí) a zmrazí podruhé (double frozen) bývá obsah vody značný.
Nahrazování pravých složek náhražkami je falšování, které se tradičně aplikuje v případě kávy, která patří mezi dražší produkty. Pětina vzorků kávy testovaných SZPI (především instantních a především z Polska) obsahovala náhražky (škroby, čekanku, fíky, obilný slad). Tyto složky se zjišťují podle přítomnosti polysacharidů a cukrů, které se v kávě nevyskytují.

d-Test, 2012, č. 7, s. 19