Bezpečnost potravin

Nedostatky zjištěné kontrolou provozovny Restaurace U Nádraží v Srbsku byly odstraněny

Vydáno: 2. 3. 2015
Autor: KHS Středočeského kraje

Informace KHS Středočeského kraje ze dne 2. 3. 2015.

Na základě podnětu spotřebitele, provedli dne 7. 2. 2015 středočeští hygienici kontrolu v Restauraci U Nádraží, Za Vodou 120, 267 18 Srbsko. Jedná se převážně o sezónní zařízení s vyvařující kuchyní, během zimních měsíců zde probíhá pouze omezený provoz.

Středočeští hygienici ročně prošetří několik stovek stížností na provozovny stravovacích služeb, což většinou vede k tomu, že kontrola danou provozovnu čeká poněkud dříve než je obvyklé. Tak závažné nedostatky jako v tomto případě jsou však zjišťovány pouze ojediněle. Ve všech prostorách restaurace se totiž už zřejmě hodně dlouho neuklízelo. Povrchy podlah, stěn a technologického vybavení bylo znečištěno prachem, mastnotou, zbytky potravin, v meziokenním prostoru kuchyně se dokonce vyskytovala těla uhynulého hmyzu.  V přípravně zeleniny byla zjištěna opadaná omítka a zaplísněné vlhké stěny. V odbytové části restaurace na závěsech a světlech visely špinavé až půlmetrové pavučiny.
Přímo v prostoru kuchyně na podlaze byly skladovány neočištěné zahliněné brambory a kořenová zelenina, další neočištěná zelenina uložena v kuchyni na pracovních plochách hned vedle hotových pokrmů (knedlíků, omáček, pomazánek aj.). Všechny pracovní stoly v kuchyni byly zcela zaplněny nepřeberným množstvím různých potravin – např. šlo o koření, krájené sýry, uzeniny, hotová jídla (houskové knedlíky, bramborové šišky, jablka v županu, listové těsto). Mezi těmito potravinami tu byly zcela nevhodně uloženy také vzájemně neslučitelné suroviny, jako jsou například syrová vejce v znečištěných papírových proložkách, neočištěná kořenová zelenina a dokonce i květináče s bylinkami. Dále se zde povalovaly noviny, časopisy a velké množství nepotřebných předmětů a odpadků (prázdné PET lahve, kartonové krabice). Nechyběl tu ani popelník s cigaretovými nedopalky. Byly zjištěny i potraviny s prošlým datem spotřeby – vepřové řízky a mražené krůtí maso. Polotovary vyrobené v provozovně nebyly opatřeny povinným značením a zároveň byly skladovány v nevhodných podmínkách. V kuchyni se „jako doma“ pohybovala kočka. V prostoru skladu potravin chladla v hrncích na podlaze svíčková, hrášková polévka, pečené maso, kuřecí vývar a marináda. Byl zcela znemožněn přístup na hygienické zařízení pro personál, daný prostor byl přeplněn nářadím, malířskými potřebami, kbelíky apod.  
Hygienici na místě nařídili provedení nezbytných nápravných opatření – bezodkladnou sanitaci provozovny a likvidaci závadných potravin. Provozovatel bezprostředně po kontrole provozovnu uzavřel a zahájil generální úklid všech prostor restaurace. S provozovatelem byla projednána nápravná opatření a za zjištěné nedostatky byl uložen sankční postih. Závady byly odstraněny do 3 týdnů, v té době byla provozovna uzavřena, což bylo hygieniky namátkově kontrolováno. Opakovanou kontrolou provedenou dne 27. 2. 2015 bylo ověřeno, že uvedené závady byly v plném rozsahu odstraněny.
Zpracovaly: Ing. Věra Zákoucká, Irena Bílá

Zdroj:  KHS Středočeského kraje