Bezpečnost potravin

Nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska

Vydáno: 15. 4. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI z 13. 4. 2012.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. stažení potraviny Kvašené okurky v slano-kyselém nálevu 650 g, označené datem použitelnosti do 28. 5. 2012, země původu Polsko, výrobce: Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 710 mg/kg.

Inspekce dále stejnému obchodníkovi nařídila stažení potraviny Kysané zelí ve slaném nálevu 1 kg, označené dobou použitelnosti do 30. 04. 2012, země původu Polsko, výrobce Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 1780 mg/kg.

Tím, že uvedené potraviny obsahují kyselinu mravenčí, která není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena, byly výrobky vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou. Kyselina mravenčí je konzervační látka, v potravinářství je ale zakázána. V současnosti se používá například jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata.

Oba výrobky byly dnes vloženy do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

Zdroj:  SZPI

Stanovisko Věd. výboru fytosanitárního: zde