Bezpečnost potravin

Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů

Vydáno: 16. 10. 2017
Autor: MZe

MZe schválilo Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2018 – 2022.

Ministerstvo zemědělství schválilo novou strategii na ochranu genetických zdrojů s názvem Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2018 – 2022.

Ministerstvo zemědělství vydalo a tímto vyhlašuje Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2018 – 2022, který navazuje na dvacet let úspěšně trvající programy MZe na ochranu genetických zdrojů pro výživu a zemědělství.

Nový strategický a programový dokument definuje základní cíle, které mají zajistit dlouhodobou a stabilní konzervaci genetických zdrojů a podpořit jejich využívání v oblastech výzkumu, šlechtění, potravinářství a dalších navazujících oborech. Nový Národní program přímo vychází z platných globálních akčních plánů Komise FAO; a to z Druhého globálního akčního plánu pro genetické zdroje rostlin a z Globálního akčního plánu pro živočišné genetické zdroje. Národní program reaguje na zvyšující se význam mezinárodní spolupráce a klade důraz na spoluodpovědnost států za ochranu světového přírodního bohatství.

Příloha

Zdroj: MZe