Bezpečnost potravin

Myší trus kam oko dohlédne

Vydáno: 12. 3. 2015
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 12. 3. 2015.

Dnes dopoledne provedli veterinární inspektoři kontrolu restaurace Pyšelka, v Čerčanech – Vysoké Lhotě a zjistili nejen porušení předpisů týkajících se skladování masa, ale i hrubé porušení hygienických podmínek.  Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl okamžitě podán podnět kompetentnímu orgánu k uzavření provozovny.

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj objevili během kontroly v chladírnách maso, které bylo na pohled oslizlé a zapáchalo (hovězí kližka 4,2 kg a vepřové odřezky 0,85 kg). V mrazáku byla uskladněna dvě balení mraženého kapra –  minimální trvanlivost do 20. října 2014. Podle veterinárního zákona byl ihned nařízen zákaz uvádění těchto potravin do oběhu. Za výše uvedená pochybení uloží Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj provozovateli odpovídající sankci.

Při kontrole bylo dále zjištěno hrubé porušení hygienických podmínek v suchém skladu i v ostatních prostorách provozovny stravovacích služeb – stopy přítomnosti hlodavců, mj. trus, prokousaná balení s potravinami (viz fotografie).

Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl v rámci došetření situace podán podnět Krajské hygienické stanici pro Středočeský kraj, která s největší pravděpodobností provozovnu uzavře do té doby, než dojde k nápravě situace.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj:  SVS