Bezpečnost potravin

Ministr zemědělství: Každé české vejce má jasný původ a garantovanou kvalitu

Vydáno: 13. 7. 2016
Autor: MZe

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 13. 7. 2016.


Foto: Shutterstock

Přestože se v České republice ročně vyprodukuje na dvě miliardy vajec, na pulty obchodů míří stále větší množství vajec ze zahraničí. Tuzemští výrobci jen těžko konkurují cenám dovezených vajec, která se prodávají pod výrobními náklady. Často však jde o neoznačená vejce neznámého původu, Státní veterinární správa letos zajistila už několik zásilek vajec, které neměly v pořádku značení či průvodní doklady.

„Čeští drůbežáři musí splňovat přísné normy a každé jednotlivé vejce přesně označit. Zákazník tak má u českých vajec jistotu kvality, navíc u každého vejce si může snadno dohledat přesný původ. Kupovat česká vejce i další české potraviny se vyplatí, každý tak navíc podpoří i naše zemědělství a potravinářství,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česká republika má potenciál být ve výrobě vajec zcela soběstačná, jen v loňském roce se však do Česka přivezlo bezmála 800 milionů vajec a vaječné hmoty, meziročně o 123 milionů více. U některých se přitom vůbec nedal zjistit jejich původ, a tedy i možná zdravotní rizika.

„V červnu jsme například vrátili do Polska zásilku více než 160 000 kusů vajec, z nichž část nebyla vůbec označena. Pouhý měsíc předtím jsme zase pozastavili prodej více než půl milionu polských vajec, kterých dodavatel původně nahlásil jen desetinu. Celkem bylo za první pololetí roku 2016 vydáno k obchodu s vejci 10 upozornění v Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Pro srovnání za celý rok 2015 to byly jen dvě,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Od začátku letošního roku zkontroloval každý inspektor průměrně 17 tun potravin a 32 000 kusů vajec.

Podobně jako na Slovensko se přitom na český trh dostávají vejce za podezřele nízké ceny, kterým tuzemští výrobci nemají šanci konkurovat.

„Máme informace, že dlouhodobě dochází na jednotném trhu EU k záměrné manipulaci s označením země původu vajec, a zároveň k umělému snižování cen dovážených vajec do ČR,“ řekla předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářská unie Gabriela Dlouhá.

Upozornila také na to, že lidé se mohou v obchodech setkat s různými zavádějícími praktikami. Například v krabičce, která deklaruje česká vejce, najde zákazník vejce dovezená ze zahraničí. Spotřebitel by proto měl při nákupu konzumních vajec věnovat pozornost označení jak na vejci, tak na krabičce.

Každý Čech ročně zkonzumuje přibližně 260 vajec, většinu pokryje tuzemská výroba. Zemědělské podniky vyprodukují přibližně 60 procent tuzemské výroby, zbytek je z domácích chovů. Cena zemědělských producentů vajec byla v loňském roce 1,88 Kč za kus, průměrná spotřebitelská cena 3,10 Kč za kus.

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství