Bezpečnost potravin

Mák by při konzumaci neměl obsahovat více než 5 mg morfinu na kg

Vydáno: 27. 10. 2016
Autor: SZÚ

Odborné stanovisko Státního zdravotního ústavu

A to může přinášet nečekané problémy. Pokračující diskuse o výjimečné kvalitě domácího potravinářského máku opakovaně vyvolává otázku, kolik alkaloidu „morfinu“ by měl obsahovat, aby vyhovoval náročným požadavkům na ochranu zdraví spotřebitele. Není to lehká otázka, protože mák obvykle obsahuje směs různých alkaloidů, jejichž společný efekt zatím neumíme odhadnout. Umíme ale odhadnout efekt přítomného morfinu, který působí jako psychoaktivní látka. Na trhu se objevily šarže máku s vysokým obsahem alkaloidů, včetně morfinu. Jedná se často o využití „odpadu“ z produkce pro výrobu farmak. Jenomže mák si kupujeme jako potravinu a u té se farmakologický efekt logicky primárně neočekává. Jaký pohled na tuto problematiku, z hlediska ochrany veřejného zdraví, zaujal SZÚ, si můžete přečíst v odborném stanovisku zpracovaném pro organizace odpovědné za řízení zdravotních rizik.

Stanovisko bere v úvahu pouze zdravotní hlediska. To může přinášet problémy pro potravinářský mák produkovaný v ČR, protože ani ten není v řadě případů schopen dostát navrženému zdravotnímu doporučení. Jediné řešení vidíme ve zvážení zdravotních a ekonomických rizik. A to je součást politiky, nikoli hodnocení zdravotního rizika.

Text odborného stanoviska:

Stanovisko_morfin_web.pdf Stanovisko_morfin_web.pdf (1,15 MB 26.10.2016 14:48)

J.Ruprich a kol.
Brno, 26.10.2017

Zdroj: SZÚ