Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Kvalita potravin a český spotřebitel do kategorie

Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Kvalita potravin a český spotřebitel

Vydáno: 1.3.2012
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková konference SZPI dne 29. 2. 2012 na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima 2012.
 V průběhu roku 2011 zaznamenala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) signály, že situace v oblasti jakosti potravin v České republice se vyvíjí k horšímu, a že roste počet případů klamání spotřebitele. Loňský rok přinesl řadu poznatků z rozšířených kontrol jakosti potravin. 430 000 analýz vykonaných na 8000 šaržích výrobků ukázalo, že zatímco bezpečnost potravin nepředstavuje větší problém, kvalitativní požadavky nesplnilo plných 15 % vzorků. I když šlo zejména o vzorky odebírané z rizikových komodit, jde o znepokojující číslo. Tyto výsledky prezentovala SZPI v lednu letošního roku s tím, že kontroly pokračují a s jejich závěry bude veřejnost seznámena.
Od počátku letošního roku se potravinářská inspekce v nezvyklé míře setkává s klamáním zákazníků o vlastnostech nabízených potravin. Toto klamání má mnoho podob. Jednotlivé případy se liší ve své závažnosti – od reklamní nadsázky, která překročila akceptovatelnou mez, až po hazard se zdravím zákazníka. Velká část těchto deliktů spočívá v klamání o datu spotřeby u pultového zboží, které se krájí nebo dělí přímo v prodejně. Jde zejména o opakované přebalování zboží, přelepování etiket, „prodlužování“ data spotřeby jednotlivých balení oddělených z původního celku (např. krájené sýry) a také o prodej masných výrobků po uplynutí 24 hodin od jejich nakrájení.
Další trik prodejců využívá skutečnosti, že značná část českých spotřebitelů preferuje domácí výrobky. K produktům ze zahraničí jsou při prodeji přiřazovány štítky se slovními spojeními, které vytvářejí falešný dojem, že jde o potraviny vyrobené v České republice.
SZPI tyto případy netoleruje. Zachycené nevyhovující výrobky jsou okamžitě stahovány z trhu a s odpovědnými osobami jsou zahajována správní řízení o uložení pokut. Jen za loňský rok uložila SZPI pokuty ve výši téměř 30 miliónů korun. Inspekce si také uvědomuje pozitivní dopad medializace těchto případů na kultivaci trhu. Připravuje proto aplikaci na své webové stránky, jejímž prostřednictvím budou pro spotřebitele snadno přístupná aktuální a konkrétní zjištění SZPI o kvalitě potravin.
SZPI také pracuje na návrzích změn legislativy, které by přinesly lepší ochranu spotřebitelů před nekvalitními potravinami, a to zejména prostřednictvím novel zákona o potravinách a zákona o SZPI
Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil - tiskový mluvčí
Mezinárodní potravinářský veletrh Salima 2012, BVV, pavilon P, místnost P4



Související dokumenty:

Seznam pozměněných DP
   
Kontroly 2011 a 2012 – klamání, jakost, hygiena, DP, DMT
   
Podněty ke kontrole podané spotřebitelskou veřejností
     
Jakost potravin – podkladový materiál