Bezpečnost potravin

Kontroly vánočních kaprů zjistily závadu u pěti procent prodejců

Vydáno: 18. 1. 2016
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 18. 1. 2016.

Podobně jako v předchozích letech, i v závěru loňského roku kontrolovali úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) prodejce kaprů v ulicích. Zkontrolováno bylo více než 700 prodejních míst. Zhruba v pěti procentech případů byla zjištěna nějaká závada. Nejčastěji se jednalo o nedostatky v dodržování čistoty a pořádku v místě prodeje, nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě či chybějící doklady o původu zboží. Byly navrženy pokuty v úhrnné výši několika desítek tisíc korun.

Celkem bylo provedeno 714 kontrol, z toho ve 38 případech našli veterinární inspektoři alespoň jednu závadu. Při jedné kontrole může být zjištěno i několik různých nedostatků. Celkový počet závad tak dosáhl 59. Kromě výše jmenovaných nejčastějších prohřešků se jednalo také o nedostatečné vybavení stánku předepsanými pracovními pomůckami, nesprávné zacházení s živočišným odpadem a odpadní vodou. V několika případech byly na prodávaných rybách zjištěny smyslové změny, jinými slovy, prodávané maso nevypadalo čerstvě či zapáchalo.

I letos se objevilo také několik případů neoprávněného užívání chráněných označení. Například v Jihlavě prodával obchodník ryby označené Chráněným zeměpisným označením „Třeboňský kapr“. Z dokladů, které prodejce kontrole předložil, však vyplynulo, že dodavatelem ryb byly sádky z kraje Vysočina. Klamavým označením se dotyčný dopustil porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Prodejci živých ryb musí splňovat řadu povinností, mimo jiné alespoň sedm dní před zahájením prodeje nahlásit, kde a kdy hodlají prodávat. Před loňskými Vánoci mohli hlášení poprvé provést také prostřednictvím online formuláře na internetových stránkách SVS. Celkově bylo pro Vánoce 2015 nahlášeno Státní veterinární správě za celou Českou republiku více než 2 500 prodejních míst.

Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být stále čerstvá protékající (okysličující) voda a nádrže nesmějí být přeplněny.

Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, kuchají a porcují, či jinak upravují, musí tak činit na čistitelné a dezinfikovatelné pracovní desce. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS